måndag 31 januari 2011

Öronvärk




Öronvärk kan ha många orsaker. Vid förkylning är det vanligt att man får svullna slemhinnor i örontrumpeten, vilket kan göra ont. Infektionen kan sprida sig till mellanörat och ge svår värk.
Öronvärk kan bero på att slemhinnorna i örontrumpeten är svullna, vilket gör att det först slår lock för öronen och sedan gör ont. Det är vanligt vid förkylning. Du kan då även märka att hörseln försämras på det örat. Om värken är kraftig kan det bero på att infektionen har spritt sig till mellanörat.
Obehag i örat kan även bero på att det sitter en vaxpropp i hörselgången. Dessutom kan tandvärk, halsfluss, sjukdomar i struphuvudet, spänningar i käkleden och nackbesvär ge smärtor som strålar ut i örat.
Kontakta vårdcentral om du eller ditt barn har mycket ont i öronen.
Egenvård
Både vid förkylning och öroninflammation kan receptfria näsdroppar minska svullnaden i näsans slemhinnor och öka lufttillförseln till öronen, vilket kan lindra öronvärken. Ta gärna värktabletter. Om öronvärken beror på förkylning kan du också lindra värken genom att ha högt under huvudet när du sover. Det brukar ha god effekt.




Inga kommentarer: