torsdag 6 januari 2011

återkoppling





Hur uppstår återkoppling i  en hörapparat?

Återkoppling, eller feedback som det heter på engelska innebär oönskat tjutljud i hörapparaten, detta på grund av att en del av utsignalen tar sig in i hörapparatens system igen, via mikrofonen. Ljudet kommer att, om det inte bryts, komma in i en bana där utljudet hela tiden tas upp av mikrofonen och kommer tillbaka i systemet igen på en ännu högre nivå. Det som till slut kan få stopp på ljudet, om det kommer i det här läget, är hörapparatens egen kapacitet. Ett väldigt litet ljud kan ge upphov till återkoppling, dock måste tillräckligt mycket ljud uppstå för att ovan beskrivna scenario ska inträda.

Återkoppling kan i flesta hörapparaterna ger ifrån sig en högfrekvent visslande ton i vissa speciella situationer. Återkoppling kan uppstå när man lägger en hand mot det örat som hörapparaten är insatt i eller när man tar av sig tröjan och drar den över huvudet, men också om man lägger örat med hörapparat mot en kudde eller när man kramar någon. Detta är helt normalt. Åter koppling kan även uppstå när hörapparaterna inte sitter bra i örat eller öronen och när man rör huvudet eller tuggar någonting.

Återkoppling uppstår genom att öroninsatsen sitter fel i örat eller att den inte har rätt passform så börjar den tjuta. Det kan också uppstå om man har för mycket vax i örat. Återkoppling kan också förekomma även om man inte byter plastslang som sitter mellan öroninsatsen och hörapparaten (bakom-örat).


Inga kommentarer: