torsdag 20 januari 2011

Några typer av ledningshinder


Vaxpropp
Hörseln blir sämre om örat täpps till av en vaxpropp. Ett tidigt tecken kan vara att det slår lock för örat. På vårdcentralen kan du få hjälp med att spola ut proppen.






Öronkatarr
Öronkatarr, otosalpingit, drabbar framförallt små barn. Då samlas vätska bakom trumhinnan, vilket kan ge sämre hörsel. Det händer ofta vid förkylning eller efter en öroninflammation och kan kännas som lock för örat. Vid långvariga besvär hos barn då hörseln påverkas bör man söka läkare.
Oftast tar kroppen själv hand om vätskan, men om besvären återkommer kan du prova att jämna ut trycket i örat, exempelvis genom att tugga och svälja. Ibland kan det behövas läkemedel som till exempel minskar svullnaden i örontrumpetens slemhinna så att mer luft kan komma in genom den. Vid långvariga besvär kan öronläkaren sticka hål på trumhinnan och sätta in ett litet plaströr.



Öroninflammation
Öroninflammation är en infektion i mellanörat och trumhinnan. Den orsakas av bakterier eller virus. Du får ont i örat, feber och hör dåligt.
Ett tips är att höja huvudändan på sängen eftersom svullnaden och trycket i örat minskar om du har huvudet högt.
Smärtstillande mediciner hjälper mot själva smärtan i örat. Om öroninflammationen beror på bakterier behandlas den med antibiotika.





Skador
Slag mot örat eller huvudet kan göra att trumhinnan spricker, vilket ger sämre hörsel tills såret är läkt. Ett slag kan också göra att två av hörselbenen, städet och stigbygeln, lossnar från varandra, en så kallad luxation. Dålig hörsel på grund av skador i ytter- och mellanörat kan förbättras genom operation.



Otoskleros
Otoskleros innebär att hörselbenet stigbygeln, som förbinder mellanöra och inneröra, blir allt mindre elastisk. Vid en operation byts oftast stigbygeln ut mot en protes av metall eller plast.

Medfödd missbildning av örat
Man kan vara född med en missbildning och sakna ytteröra, hörselgång och/eller mellanöra. Genom en operation kan ljudet ledas till innerörat så att hörseln förbättras. Detta är dock komplicerat och kan inte utföras på små barn. Hörapparat ger här god hjälp.

Inga kommentarer: