fredag 21 januari 2011

Sensorineural hörselnedsättning

Medfödda skador i innerörat
Medfödd hörselnedsättning kan antingen bero på arvsanlag, ha uppstått i fosterlivet eller vid födseln. Hörseln kan vara lätt, måttligt eller gravt nedsatt, alternativt saknas helt. Hörseln kan även försämras med tiden.





Åldersförändring
Den vanligaste orsaken till hörselnedsättning är att kroppen och hörselorganen åldras.





Bullerskador

Vid buller kan de små nervcellerna, hårcellerna, i snäckan skadas för alltid. Hur allvarliga problemen med hörseln blir beror på hur omfattande skadorna är.




Plötslig dövhet

Du kan plötsligt höra sämre på ett öra. Det kan bero på försämrad blodcirkulation till snäckan eller en virusinfektion, men oftast hittar man ingen orsak. Hörselnedsättningen kan gå tillbaka spontant eller bli bestående. Om man tidigt behandlar med kortison kan det ha effekt.

Han hör ingenting .


Menieres sjukdom

Personer som har Menieres sjukdom får yrselattacker, sus i örat och tryckkänsla. Hörseln kan variera, men oftast är det yrseln som är mest besvärande.




Acusticusneurinom, hörselnervstumör

Nedsatt hörsel på ena örat kan i sällsynta fall bero på en tumör på hörselnerven. Hörseln blir då gradvis sämre och man kan samtidigt ha tryckkänsla, yrsel eller balansrubbning. Behandlingen består av operation eller strålning. Tumören växer långsamt och behöver inte alltid behandlas.



Biverkningar av läkemedel

Nedsatt hörsel kan också vara en biverkning av vissa läkemedel. Det är viktigt att du som patienten diskutera olika läkemedels för- och nackdelar med din läkare när du får det.





Tinnitus

Tinnitus är ett vanligt tecken på hörselskada. En person med tinnitus har ett ständigt sus i örat eller hör brusande eller brummande ljud. Det kan också vara ett pipande med höga toner i örat. Åldersförändringar och bullerskador är de orsakerna till tinnitus. Tinnitus förekommer även utan att hörseln är nedsatt. Orsaken kan då ligga utanför örat.





Förebyggande

Bullerskador går att förebygga. Tänk på att använda hörselskydd när du går på rockkonserter med hög ljudvolym, arbetar i bullrig miljö eller vid andra tillfällen då du kan skada din hörsel.




Inga kommentarer: