måndag 24 januari 2011

Vestibularisneurit "virus på balansnerven"




Virus på balansnerven (Vestibularisneurit) är ett akut tillstånd med kraftig yrsel. Det beror på att signalerna från det ena balansorganet plötsligt inte når fram till hjärnan. Detta uppfattar hjärnan som en rotation av huvudet. Konfliktkänslan i hjärnan ger upphov till yrselkänsla och illamående (jämför åksjuka). Man vet inte riktig om orsaken till det. Men en teori är att en virusinfektion är orsaken. Hos häften av de drabbade återkommer inte funktionen i balansnerven men yrselbesvären försvinner ändå.

Vad är symtomen: Typiskt är en plötsligt insättande karusellyrsel med illamående och ibland kräkningar och svårighet att hålla balansen. Mindre vanligt är att yrseln kommer i några attacker innan det störa anfallet startar. Hörseln är ej påverkad och det förekommer inga neurologiska symtom såsom huvudvärk, synpåverkan, förlamningar eller medvetandepåverkan. Hos alla patienter försvinner karusellyrseln inom en vecka men ostadighet framför allt vid huvudrörelseroch i rörlig omgivning t.ex. varuhus kan sitta kvar i några månader. Balansbesvären försvinner helt och hållet hos ca 40% av patienterna men hos resten kan det förekomma perioder av ostadighet s k Dekompensation vid trötthet, stress och förkylning och även Godartad lägesyrsel.

Vad är behandlingen: behandling saknas eftersom att sjukdomsorsaken är okänd. Om man kräks mycket och har svårt att dricka kan sjukhusvård med dropp vara nödvändig. I det akuta skedet brukar åksjukemediciner hjälpa men när den värsta yrseln gått över skall man vara medicinfri så att hjärnan lättare kan kalibrera om signalerna vid den efterföljande och viktiga kompensationsträningen. Denna består av att träna förmågan att fixera en punkt med ögonen dels när huvudet är stilla dels under rörelser.

Var får jag hjälp? Sjukhusets akutmottagning eller Jourcentralen, öronklinik eller neurologklinik.







2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har några frågor - hur länge sitter yrseln i? Blir man helt bra? Hur länge är man så himla trött efter åt?

Blev rejält sjuk i sep 2011 och är fortfarande yrslig och jätte jätte trött.

Någon som vet?

bessi sa...

Hej!!
Det beror på person till person. men sök hjälp så kommer de att hjälpa dig. för att ibland kan man bli hjälpt om man får medecin.Man kan även operera bort det med men det beror på. Läkaren måste undersöka dig för att kunna bedömma det. Jag kan inte säga att du kommer bli sjuk eller frisk. Sök hjälp. det kommer lösa sig.