tisdag 25 januari 2011

Obehagsnivå för toner,Talaudiometri, Weber test och Rinnes test

Obehagsnivå för toner

Mätningen innebär bestämning av de ljudnivåer vid vilka toner upplevs som obehagligt starka. Avståndet mellan obehagsnivå och hörtröskel kan ses som ett mått på hörselns dynamik. Resultatet av mätningen förs ned på audiogramblanketten. De symboler som används för obehagsnivå för toner är: blå nedåtpil = vänster öra och röd uppåtpil = höger öra.

Talaudiometri

Talaudiometri mäter en persons förmåga att, via lurar, uppfatta tal.
Undersökningarna som förekommer är:
– hörtröskel för tal, HTT
– maximal taluppfattning
– obehagsnivå för tal.
– tal i brus

Man sitter vid dessa mätningar i en ljudisolerad box och mätpersonalen sitter utanför. Resultatet förs ned på audiogramblanketten.
Med hjälp av en talaudiometer fastställs hörtröskeln för tal, HTT. Denna tröskel är den ljudnivå, där man uppfattar 50% av ett antal tvåstaviga ord. En persons maximala taluppfattningförmåga mäts också, det vill säga kapaciteten att uppfatta tal. Testpersonen får då lyssna till ett stort antal enstaviga ord. Andelen rätt uppfattade ord angiven i procent utgör personens maximala taluppfattningförmåga.
Dessa mätningar är svåra att göra med personer med grava hörselnedsättningar och med små barn, då barnen kan ha problem med att förstå instruktionerna. Talaudiometri kan också göras i brus.

Normalhörande och personer med ledningshinder har i allmänhet en maximal taluppfattningförmåga på 100% eller strax under. Vid sensorineural hörselnedsättning med skada i innerörat är ofta den maximala taluppfattningförmågan sänkt. Det beror på att sensorineurala skador drabbar förmågan att uppfatta höga frekvenser.





 
Weber test
  • ljudande stämgaffel sätts mitt på huvudet
  • vid normal hörsel förlägger patienten tonen mitt i huvudet
  • lateralisering till sjukt öra: ledningshinder på detta öra
  • lateralisering till friskt öra: sensorineural skada på det sämre örat
  • bra vid otitkontroll
  • barn under 5-6 år klarar inte!










Rinnes test
  • ljud ande stämgaffel hålls mot benet bakom det prövade örat tills pat inte längre hör tonen, stämgaffeln förs då framför örat
  • positiv Rinne (tyder på normal hörsel eller sensorineural hsn): normal hörsel, tonen hörs åter vid luftledning
  • negativ Rinne: vid ledningshinder, benledning hörs längre än luftledning


Inga kommentarer: