tisdag 18 januari 2011

Otoscleros

Vad är otoscleros?

Otoscleros är en bensjukdom i mellanörat som drabbar benkapseln och medför att hörselbenen mjuknar. Detta leder sedan till att hörselbenen, bland annat stigbygeln "fastnar" och inte kan förmedla ljudimpulser lika bra. Det innebär att man får en hörselnedsättning, beroende på ett så kallat ledningshinder. Otoscleros är en ärftlig sjukdom, som drabbar kvinnor oftare än män. Otoscleros kan komma antingen på det ena örat eller båda. Hörselnedsättningen drabbar framför allt de låga tonområdena. Orsaken är okänd. Sjukdomen drabbar ca 1 procent av befolkningen. Graviditet eller intag av p-piller kan utlösa eller öka hörselnedsättningen.
Vid otoscleros omvandlas benet i innerörat och blir hårt. Stigbygeln, som är det minsta hörselbenet och sitter i ovala fönstret blir med tiden alltmer trögrörlig. Följden blir en hörselnedsättning av s k ledningshindertyp, dvs innerörefunktionen är oftast helt normal.



Hur behandlas otoscleros?


Pga att innerörat är intakt är hörapparat ett alldeles utmärkt och ofarligt hjälpmedel. Trots att hörseln med hörapparat kan vara god är den oftast sämre än hörseln efter en lyckad operation.


Vid operationen löses förbindelsen mellan städet och stigbygeln




Vid en stigbygeloperation, stapedotomi ersätts stibgygeln med en ca 5 mm lång hörselbensprotes av plast och titan.

Stigbygelns skänklar avlägsnas med hjälp av laser och ett ½ mm stort hål i stigbygelplattan tunnas med laser för att slutligen borras upp. Vid detta moment kan kortvarig yrsel erfaras. Protesen nedföres i det lilla hålet och fästes vid städet (se bild). Sedan trumhinnan fällts tillbaka kan nu operatören med Din hjälp kontrollera hörseln.
Operationen utförs i regel i lokalbedövning, eftersom operationsrisken är lägre än vid narkos. Någon timme innan operationen får Du en lugnande spruta, så att operationen inte upplevs obehaglig. Kortvarig smärta kan erfaras när bedövningsmedlet sprutas in, för övrigt är operationen helt smärtfri. Hela ingreppet tar ca 1½ timme. Efter några timmar när den lugnande sprutan slutat verka kan Du äta och dricka.

Inga kommentarer: