söndag 9 januari 2011

Automatisk volymkontroll & Syllabisk kompression

Automatisk volymkontroll (eng: Automatic Volume Control, AVC, kallas ibland också bara AGC)

Tanken med att konstruera en AGC som skall vara en automatisk volymkontroll är att hörapparaten själv skall ställa in rätt förstärkning vid olika ljudmiljöer. På så sätt komprimerar hörapparaten den inkommande signalen så att det bättre skall passa in i användarens reducerade dynamikområde.
Eftersom det är den inkommande signalen som skall komprimeras skall denna konstruktion använda en innivåstyrd AGC (AGC-I).

Knäpunkten bör ligga lågt, vid ca 40-50 dB SPL.

Attacktiden är oftast kort, ca 1-5 millisekunder. När det gäller återhämtningstiden är det mer komplicerat.

En kort återhämtningstid (ca 30-40 millisekunder) gör att förstärkningen kommer att ändra sig i takt med en talares röst och upplevas som störande (hörapparaten "pumpar"), men är att föredra vid snabba starka ljud, t ex en dörr som slår igen.
En lång återhämtningstid är att föredra när någon talar, apparaten kommer då att ställa en "lagom" förstärkningsnivå och inte ändra sig vid varje kort ljudnivå-förändring. Förr dörren som slår igen är däremot den långa återhämtningstiden inte bra. Användaren kommer att uppleva hur hörapparaten "tystnar" för att sedan sakta återgå till "lagom" förstärkning. En självinställande återhämtningstid är att föredra för apparater där AGC används som automatisk volymkontroll. För korta ljudstötar är återhämtningstiden kort men för längre stimulans av AGC-kretsen ( t ex en person som talar) är återhämtningstiden lång. Man kan också tänka sig en kombination av flera AGC-kretsar med olika återhämtningstid.


Syllabisk kompression (eng. Syllabic compression)

Tanken med syllabisk kompression är att förstärkningen skall ändra sig inom loppet av den tid det tar att uttala en stavelse (engelska: syllable) och på så sätt komprimera talet. Denna konstruktion kräver en innivåstyrd AGC med relativt låg knäpunkt (ca 60 dB rel 20 µPa) för att talljuden skall påverkas.

Attacktiden bör sättas mycket kort och även återhämtningstiden bör vara kort (ca 30 millisekunder) för att apparaten skall hinna reagera på varje stavelse.

Syllabisk kompression ger "på köpet" ett slags automatisk volymkontroll. Möjligen kan den också göra det lättare för användaren att uppfatta tal trots att olika röster kan vara olika starka. Denna form av AGC är ovanlig.
Det finns hörapparater på marknaden som kombinerar olika typer av AGC. T ex en AGC som fungerar som automatisk volymkontroll, en som utnivåbegränsare och en som tar hand om korta starka ljud.

Inga kommentarer: