Öroninflamation, eller Otit som det också heter, är den vanligaste infektionssjukdomen hos barn i Sverige, närt efter förkylning. Tre av fyra barn drabbas någon gång av sjukdomen , som är ovanlig bland vuxna. Öroninflammationer kan delas in i flera grupper, de vanligaste är akut öroninflammation och öronkatarr. En akut öroninflammation är en inflammation i mellanörat.
Orsaker till öroninflammation
Det är vanligt att en öroninflammation börjar med en förkylning. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Om bakterierna förökar sig bildas lätt en varig infektion i mellanörat. Infektionerna är vanligast under vinterhalvåret.
Att barn har ont i örat kan också bero på annat, som till exempel förkylningsvirus, hörselgångsinflammation eller käkledsbesvär.
Varför drabbas mest barn??
Barn kan vara extra känsliga och nästa alla barn har öroninflammation någon gång, men vissa barn drabbas av sjukdomen ofta och blir så kallade öronbarn. Det beror på att öroninflammationer kan vara ärftligt. Man blir inte smittad av öroninflammation, men de förkylningsvirus eller bakterier som barnet är infekterat med är smittsamma. Risken att få öroninflammation är olika stor hos olika barn, men risken ökar om barnet lätt får infektioner eller har en skada i ansiktsskelettet, till exempel gomspalt.
Man kan minska risken för barn att få öroninflammation
Det är svårt att helt skydda sitt barn mot öroninflammationer, men det finns några sätt att minska risken:
- Amning har en skyddande effekt mot öroninflammation hos spädbarn.
- Man ska undvika att utsätta barn för rökiga miljöer.
- Ett barn som ofta får öroninflammation kan må bättre av att inte vara i stora barngrupper på förskolan, eftersom infektionsspridningen ökar i stora grupper inomhus.
- Det är bra att undvika napp eftersom de kan öka risken för att barn ska få akuta öroninflammationer.
Viktig att tänka på:
De flesta öroninflammationer läker av sig själva. En kontroll bör göras ungefär tre månader efter infektionen för att se om trumhinnan och mellanörat är friska. För många små barn kan efter en läkt öroninflammation ha vätska kvar i mellanörat som kan påverka hörseln. Kontrollen görs vanligen hos en allmänläkare på en vårdcentral.
Värk på natten vanligt tecken
Det är vanligt att man får ont i örat under natten. Orsaken är att svullnaden och trycket i innerörat ökar när man ligger ner. Ofta får barnet också feber. Andra symtom är en känsla av lock för örat eller sämre hörsel. Ibland spricker trumhinnan och var rinner ut i hörselgången. Då slutar det vanligtvis att göra ont. Öroninflammationer utan värk förekommer också, och diffusa symtom som dålig matlust och allmän irritation kan också vara tecken på öroninflammation.
Hur ställer sjukvården rätt diagnos?
En öroninflammation som beror på bakterier visar sig genom att trumhinnan blir röd och tjock. Ofta buktar den sig och har en försämrad rörlighet. Trumhinnan kan rodna även av virusinfektioner, men oftast mindre och rörligheten brukar då vara mer normal.
Det vanligaste är att läkaren undersöker örat med ett instrument som kallas otoskop. Det går också att koppla en liten slang med ballong till otoskopet. Då kan läkaren blåsa luft mot trumhinnan för att se om den rör sig. Ibland används ett öronmikroskop för att få en bättre närbild på trumhinnan.
Hur man behandla öroninflammation
Vanliga bihandlingar på öroninflammationer behandlas av allmänläkare på vårdcentral. Om ett barn har tre eller fler akuta öroninflammationer under ett halvår kan det vara aktuellt med en undersökning hos en öronspecialist.
Det finns också antibiotika som kan behandla det. Antibiotika används i första hand för att minska risken för följdsjukdomar. De antibiotika som används mot öroninflammationer är i första hand sådana som har ett så kallat smalt spektrum, det vill säga att de har effekt mot ett fåtal bakterier. Det bästa läkemedlet vid okomplicerade öroninflammationer är fortfarande vanligt penicillin. Om man alltför ofta använder antibiotika med ett bredare spektrum så ökar risken för att bakterierna blir mer motståndskraftiga mot antibiotika. Antibiotika med bredare spektrum bör bara användas om vanligt penicillin inte hjälper.
Det bruka hjälpa om man håller huvud högt. Det minskar svullnaden i slemhinnan i både näsan och öronen och får mindre ont. Det är bra att höja huvudändan på sängen rejält, till exempel genom att lägga telefonkataloger under sängbenen vid huvudändan. Man kan också bädda med extra kuddar.
Om man hör sämre efter öroninflammationen kan det bero på en tryckförändring i örat. Det kan gå bort genom att man håller för näsan och blåser kraftigt så att lufttrycket utjämnas när luft pressas upp genom örontrumpeten. Det finns ett hjälpmedel, Otovent, som kan underlätta tryckutjämningen. För att ha effekt måste Otovent användas flera gånger varje dag och finns att köpa på apotek.
Det är viktigt att undvika vatten i örat
För om man har hål i trumhinnan under infektionen ska undvika att få vatten i örat. När örat slutat rinna och det gått ytterligare ett par dagar så brukar hålet vara läkt.
undvik vatten i örat
Några bilder på trumhinnan vid öroninflamation
1 kommentar:
Hej!!
Pannbandet kan man köpa på Apoteket eller du kan beställa det via : http://www.dunderbutiken.se/art/ear-band-it.php
Skicka en kommentar