lördag 13 november 2010

Varför är hörseln viktig för oss?

Vårt öra ser ut på detta sättet!!!




Varför är hörseln viktig för oss?

Hörseln är viktig för oss för att via hörseln får vi information om vår omgivning. Visst många tänker att hörseln är inte så viktig men i verkligheten är det viktig. Hörseln är vår nyckel till social gemenskap, hörseln förenar oss med vår familj, våra vänner, arbetskamerate och mm. Med hörsel kan vi också uppleva positiva uplevelser som tex: musik, hör fåglerna hur de låter, naturljud och mm. Ljud har stor betydelse för oss människor för att genom ljud kan vi höra när dörrklockar ringer, när ett barn gråter, telefonen ringer och mm. Vi kan också lugna er oss och slappnar av via ljud när vi tex lyssnar på musik. Ljudet kan också ge oss viktig orienteringsinformation tex ljudet från våra fotsteg hjälper oss att orientera oss i rummet. Motorljudet är högljud för våra hörseln och andra ljud som tex: flygplansljud är skadlig för vår hörseln. Det finns ljud som är störande för vår hörseln och för dem ska vi akta oss. De störande ljud kan leda till att man får hörselnedsättning.

Siffror om HNS



 

Omkring 800 miljoner i världen hör dålig enlig WHO- uppskattningar kommer antalet att stiga till 1,1 miljader om några år omkring 16% . Bara i sverige har vi 1,3 miljoner människor som har HNS. Man har fördjupat sig i detta och flera olika studier visar att ca: 65% av människor som har hörselnedsättning har lätt HNS, ca: 30 % har måttlig HNS, 5% har grav eller mycket grav HNS. Omkring en tredjedel av alla människor med HNS är äldre pensionsåldern och andra människor är unga som är skol- eller yrkesarbetande älder.
I Sverige är det en fjärdedel av alla människor som är äldre mellan 65- 75 år som har HNS, mer än häften av alla hörselskadade är yrkesverksamma och antalet hörselskador ökar varje år beror på att vi utsätts för höselskadlig buller både på arbetsplatsen och fritiden. ( enlig SCB/ HRF 2008)
 
        Normalhörande
 
Normalområde för tontrösklar -10 - 20 dB HL ≤ 25
 
 Lätt hörselnedsättning

Det är svårt att höra svaga ljud och det är svårt att uppfatta tal i bullrig miljö.

Lätt hörselnedsättning 21 - 39 mild 26-40

 Måttlig hörselnedsättning

Det är svårt att höra svaga och måttligt höga ljud. Det är mycket svårt att uppfatta tal i bakgrundsbuller.

Måttlig hörselnedsättning 40 – 69 moderate 41-60

 Grav hörselnedsättning

Samtal måste ske med hög röst. Gruppsamtal är möjliga, men med stor ansträngning.

Grav hörselnedsättning 70 – 94 severe 61-80

 Mycket grav hörselnedsättning

Du kan höra en del mycket starka ljud. Kommunikation utan hörapparat är omöjlig, trots mycket stor ansträngning.

Mycket svår hörselnedsättning > 94 profound ≥81
inkl dövhet
 




Men vad beror det på?

Många ärver sin HNS av sin föräldrar, beror på skador i innerörat, höselsnäckan eller nervtrådarna från snäckan, sjukdom, olyckor tex bilolycka trauma, buller och ålderförändringar. Den HSN kallas för sensonerural HNS som innebär att vissa ljudintervall försviner (oftas i diskanten) medan de ljud som hörs blir förträgda och flyter ihop, många hör men upffatade inte vad som sägs. Denna typ av höselskador kan inte botas, men man kan få hjälpmedel som hjälper till att höra eller förstaka de ljud som man inte hör och det är hörapparater.
Det finns andra orsaker till HNS som Ledningshinder/Konduktiv HNS som beror på vaxpropp, öronkatarr, öroninflammation och den ärfliga sjukdomer otoscleros som gör att hörselbenes ( hammaren, städet och stigbygeln) rörlighet försämras. Denna typ kan man bota med mediciner eller operationer , asså den kan oftas behandlas så att hörseln blir bra igen.
Det kan finnas kombinerad av sensoneural och konduktiv HNS.
Skador på höselverven bakom snäckan förekommer inte så mycket.
Att fler unga drabbas av HNS beror på för höga ljudnivåer eller att de lyssnar på musik med hög ljudstyrka.

Inga kommentarer: