torsdag 18 november 2010

Kritiska band och Tuning curves




Kritiska band - CB

En man kom på att basilarmembranet och hörseln fungerar som en frekvensanalysator med 24 olika frekvensband så kallade för kritiska band. Varje kritiskt band innehåller hårceller som kodar för specifika frekvenser. Alla de här olika kritiska banden bidrar till hörsel och summeras ihop med varandra. Ljud som kommer in inom samma frekvensband kan vi inte särskilja utan de blandas ihop med varandra. Eftersom vi har 24 kritiska band så kan vi separera 24 olika frekvenser samtidigt.
De kritiska banden är dynamiska beroende på ljudet som kommer in och de ändrar alltså storlek beroende på ljud.
Storleken på dessa kritiska band är beroende på frekvensområdet. Vid låga frekvenser är de kritiska banden ca 100 Hz breda och ökar därefter med ökande frekvens. Så vid 1 kHz är de 160 Hz breda och vid 4 kHz så är de 700 Hz breda.






Tuning Curves TC
På svenska kallas TC för hörstyrkekurvor
Varje hårcell på basilarmembranet är stämt så att den ska aktiveras och reagera på ett speciellt ställe på basilarmembranet - den så kallade plats- teorin
Alla hårceller reagerar även för andra närliggande frekvenser, men de reagerar bäst med låg ljudnivå.
Dessa Tunings kurvor visar hur mycket styrka som behövs för att hårcellerna ska aktiveras. Man kan visa hörselns känslighet vid olika nivåer med olika kurvor. De Tunings kurvor finns inom varje kritiskt band på basilarmembranet, och visar hörselns känslighet vid olika frekvens och nivåer. Men TC visar också frekvensen bästa plats och att den reagera för den lägsta nivån.  Så alla frekvenser har en hörstyrke kurva och den absoluta känsligheten sitter långt ner i spetsen.
Har man HNS så ser TC annorlunda ut och deras ”bästa” värde sammanfaller inte reagera istället på fel frekvens vid högre ljudnivå. Detta beror på att de saknar kritiska band som ska reagera för rätta frekvenser. Det är subjektiv.

Inga kommentarer: