torsdag 25 november 2010

vad vi pratade idag?






Det finns många typer av miljöstörningar i vår omgivning. Buller är det som påverkas befolkning mest både barn och vuxna. Buller ses som ett oönskat ljud och det finns många olika typer av bullerkällor i vår miljö. Väg-, spår- och flygtrafik, industrier, byggnadsarbeten, allmänna serveringar, diskotek, musik- och sportevenemang, lekplatser, fyrverkerier och andra smällare, ljud från barns lek, leksaker, musik- och spelanläggningar och ventilationssystem är några exempel. Man räknar med att 20 % av befolkningen i EU utsätts för oacceptabla bullernivåer, något som gjort att både EU-kommissionen och WHO lagt fram riktlinjer och rekommendationer för en framtida hållbar bullerutveckling. Kända hälsoeffekter av buller är bland annat hörselnedsättning, nedsatt tal- och talförståelse, sömnstörningar och fysiologiska stressfaktorer som blodtryckspåverkan och trötthet. En hörselnedsättning kan vara temporal eller permanent och uppkomma genom ett lågfrekvent buller under lång tid eller ett kortvarigt högt ljud. En hörselskada uppkommer vanligen genom att hårcellerna i innerörat skadas genom att deras energibalans påverkas.
Att antalet personer eller ungdomar har får hörselnedsättning beror att de lyssnar mycket på mp3-spelare.
I Sverige har det blivit vanligt att uppleva störande ljud eller oönskad ljud både hos barn och vuxna och att många blir påverkad av buller eller störande ljud beror på ljud från närliggande vägtrafik och grannar är de största källorna till ljudstörningar hos vuxna.
Varför blir barn inte lika mycket påverkad av buller som vuxna?
Att barn inte blir lika mycket påverkad av störande ljud eller buller beror på att de tåler mer ljud, och att de har en kortare och smalare hörselgång än vuxna. Barns hörselgång förstärker inte ljudet lika mycket som vuxnas hörselgång. Hos vuxna innebär resonansen i hörselgången normalt att ljudet får en förstärkning vid frekvensen 2000 Hz.

Inga kommentarer: