onsdag 10 november 2010

Här kommer några begrepp



Nu är jag verkligen tröttt.

Kritiska band/ CB

Hörsel och basilarmembrane fungera som en frekvensanalysator med 24 olika frekvens band som kallas för kritiska band. Varje CB innehåller hårceller som kodar för specifika frevenser och alla de här CB bidrar till hörseln och summeras ihop med varndra. Ljud som kommer in inom samma frekvensband kan inte särskilja utan de kommer blandas ihop med varandra. Eftersom vi har 24 olika CB så kan man separera 24 olika frekvenser samtidig.

TTS: temporary thershold shift: är en tillfälig hörselnedsättning och det kan man får när man är ute och festar sedan under den tiden man vilar så kommer hårcellerna att fungera igen.

PTC (psykoakustiska selektivitetskurva/ psychoacustic tuning curve),: berskriver hur en ton maskeras av en annan beroende på frekvensavståndet.

Auditiv deprivering: hörselskadad hörat som inte får förstärkning. Hjärnan tappar då gradvis förmågan att tolka ljud.

Recruitment/ recruitment of loudness: förekommer hos hörselskadorsom innebär att hörstyrka ökar väldigt snabbt. Det beror på att vid en HNS minskar avståndet mellan hörtröskeln (där ljudet blir hörbart) och den nivå där ljudet känns obehagligt starkt. Att plötsigt kan man inte höra någonting sedan blir, sedan hörs lite och plötsig hörst det jätte högt. Därför kan en person med HNS säga " va ? va? va?" och sedan "skrik inte"
Recruitment: Örats dynamikområde är kraftigt begränsat

Inga kommentarer: