Cochlean är den mest intressanta delen av örat delar upp och grupperar ljudsignalen i toner eller frekvenser. Vad består då cochlean av och hur gör den grupperingen av ljudsignalen? Cochlea som betyder snigel på latin ser ut som en snigels hus.
När ett ljud sätter trumhinnan i vibration och städet "pumpar" mot det ovala fönstret skapas en tryckvåg inne i cochlean. Vid den punkt när vågen når sitt maximum (högsta höjden) böjs ett antal hårceller som i sin tur sänder iväg nervimpulser. Både yttre och inre hårceller reagerar på olika toner/frekvenser och beroende på hur länge maximum på vågen hålls sänds olika många nervimpulser iväg till hörselnerven. Man skulle kunna se på örat som något som tar en representation och översätter den till en annan.
Sammanfattning av örat
1. Ytterörat filtrerar (till viss del) ut de toner/frekvenser som anses intressanta (1.5kHz - 7kHz).
2. Mellanörat översätter ljudtryck från luft till vätska.
3. Innerörat delar upp den komplexa signalen i toner/frekvenser och skickar den nya representationen av ljudet vidare till hörselnerven.
Hur gör vi för att analysera signalen?
För att uppfatta ljud så analyseras signalen/ ljud på tre olika ställen:
1 I cochlean upptäcker man signalen och bestämmer vilken frekvens den har. Cochlean gör inget mer än det.
2 Hjärnstammen gör det mesta av jobbet bland annat tiden på ljudet och intensiteten på ljudet. 90 % av alla ljud som kommer in korsar och går över andra sidan och tolkas på motsatta öra för sig.
3 Här är sista stoppet i hörselcortex. I hörselcortex identifiera signalen, vi kan identifiera olika slags ljud som komplexa ljud som tal eller enkla rena toner. Vi har två hörselcortex på varje sida som lokalisera ljudet och det är här vi kan avgöra från vilket håll ljudet kommer ifrån.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar