fredag 26 november 2010

Maskering





Definition På maskering: " ett ljud som vi kallas för (maskerare) som påverkar ett annat ljud (maskerat ljud) så, att det förorsakar en tröskelhöjning av det senare ljudet (alltså av maskerat ljud). De ljuden kan vara av lite olika sorters ljud, de kan vara 2 på olika sätt.

Maskering delas in i två grupper:
  • Samtidig maskering = att man hör ett ljud och så blir det maskerat i samma ögonblick som man hör det t.ex. om man har ett bakgrundsljud och när man då talar så kan talet dränkas i bakgrundsljudet.

  •  Tidsberoende maskering = handlar om ljud som där det ljudtrycket stannar kvar så att hörtröskeln blir förhöjd. Det kan stanna kvar upp dagar efter det att det har upphört.
Samtidig maskering delas in två grupper:
  • Maskering i kritiska band : kristiska band var som ett filter som att vi kunde bara höra ett samtidig ljud i varje CB och om det maskerande ljudet är tillräcklig starkt så kommer man inte höra tonen. Denna varianten används i Tonaudiometri.

  • Uppåtmaskering: handlar om den vandrande vågen är inte riktig centrerad över basilarmembranet utan den går och täcker även de frekvenser som de inte direkt avstämda mot den frekvens man vill mäta på. Eftersom de högfrekventa ljuden ligger först i basilarmembranet kommer den här påverkan komma från det högre frekvensområdet.

Tidsberoende maskeringar delas i fyra grupper:
  • framåt/ bakåt maskering :Framåtmaskering påverkas av hur starkt och hur långvaringt det maskerande ljudet är och kan sträcka sig upp ti cirka 200 ms framåt i tiden.  Bakåtmaskering har mindre praktisk betydelse och sträcker sig mest cirka 20 ms bakåt i tiden.
  • Adaptation: innebär att sinnesorganets reaktion på en konstant stimulering avtar med tiden från en initialt kraftigare reaktion till en relativt konstant läge nivå.
  • Temperär tröskelförskjutning (TTS) är en tillfällig hörselnedsättning, har man råkat ut för högt musik eller störande ljud så kommer man få en tillfällig HNS och efter en tid så kommer hörseln återhämta sig.
Permanet trösekelförskjutning (PTS): här har man också råkat ut för högt musik eller störande ljud men här kommer inte örat att återhämta sig och de kommer bli permanent, att man får leva med det hela livet.




 

Inga kommentarer: