måndag 15 november 2010

Cortiska organet

\includegraphics[width=\textwidth,bb=0 0 640 537]{bilder/horsel/Cochlea-crosssection.eps}


Cortiska organet ligger på basilarmebranet. Cortiska organet består av sinnesceller de inre och yttre hårceller som är fästa i stödjande celler. Det finns fem rade av yttre hårcellerna och finns mellan 15 000 - 20 000 st. Det finns också en rad av inre hårceller som består av ca: 3500 st. vid basen av inre hårcellerna finns afferenta nervändslut.
Den cortiska organet är täckt av tektorialmembranet som har kontakt med de yttre hårcellers cilier. När tektorialmembranet rör sig så kommer också yttre hårcellerna och inre hårcellerna röra sig.
Både yttre och inre hårceller har affernta och efferenta nervvändar men mest har inre hårceller. Med afferent menas man att inre hårcellerna skickar ljudinformation till CNS (centrala nerv systemet) . Medan efferent att inte hårcellerna skickar information från CNS till yttre hårceller för att anpassa ljudupptaningen. Asså yttre hårceller fungera som typ volymkontroll.

Inre hårceller

En rad, vilket utgör ca 4000 stycken. Varje hårcell har en egen förbindelse med CNS. 90% av förbindelserna till CNS går från inre hårceller.




Yttrehårceller

Yttrehårceller består av fem rader vilket ger ca 15000 - 20000 stycken. Yttre hårceller har cilier fästa i täckmembranet, dessa har en förstärkande funktion av signalen. De yttre hårcellerna kan föstärka ljud, de kan också öka hörselsensitivitet, frekvensselektivitet och dynamiska området. Den har W- formad.



 
Stödjeceller: ligger under både de yttre och inre hårcellerna. Har stödjande funktion. finns runt den inre tunneln. För att det cortiska organet ska kunna vibrera får det inte vara för kompakt.

Inga kommentarer: