måndag 12 december 2011
Halsfluss
Halsfluss är en infektion som orsakas av bakterier i halsmandlarna, oftast streptokockbakterier. Halsfluss är vanligast under den tidiga hösten och våren.
Man kan bli smittad av halsfluss till exempel när man tar någon i hand eller kysser någon. För att undvika smitta kan det vara bra att tvätta händerna ofta och undvika handkontakt med personer som har halsfluss. För små barn är det bra att vara utomhus. I förskolan är det viktigt att barn inte delar tandborstar eller handdukar.
Det brukar ta två till fyra dagar från det att man smittats tills de första symtomen visar sig. Halsfluss kan gå över av sig själv, men ibland behöver man behandling. Halsfluss kan ibland ge följdsjukdomar, men det är ovanligt.
Symtom
När man har halsfluss är det vanligt att man:
har ont i halsen när man sväljer
har grötigt tal
känner sig sjuk
har feber.
Ibland kan också lymfkörtlarna i halsen svullna, oftast är det lymfkörtlarna vid käkvinklarna som svullnar. Man brukar kunna känna dem som ömma kulor under huden.
Behandling
När man har ont i halsen kan kall eller varm dryck vara lenande. Kall mat, till exempel glass och yoghurt, brukar också kännas bra. Man kan även prova receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.
Om man har halsfluss som beror på streptokockbakterier, samtidigt som man har stora besvär, kan behandling med antibiotika påskynda tillfrisknandet. Om besvären är milda brukar infektionen inte hålla i sig så länge och läka ut av sig själv, utan läkemedel.
Får man täta återfall opereras halsmandlarna ibland bort.
När ska man söka vård?
Man ska ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral om:
man mår mycket dåligt
man har väldigt svårt att svälja
febern inte går ner på tre till fyra dagar
man får svårt att gapa och misstänker att man har fått en halsböld.
Vad händer i kroppen?
Infektion som ger rodnad och svullnad
Infekterade halsmandlar, tonsillit, kan bero på bakterier eller virus. Om infektionen orsakas av streptokockbakterier grupp A kallas sjukdomen för halsfluss. När man får halsfluss inflammeras halsmandlarna, de blir röda, svullna och gör ont.
Sjukdomen kan gå över av sig själv men har man stora besvär brukar man behandlas med antibiotika, som gör att infektionen snabbare går över och att smittan inte sprids.
Man kan ha ont i halsen av flera orsaker, till exempel vanlig förkylning som beror på virus.
Halsmandlarna finns i svalget
Halsmandlarna sitter på var sin sida om svalget, i höjd med tungans rot. De är en del av kroppens immunförsvar som skyddar mot infektioner. Om man har en infektion, till exempel halsfluss eller körtelfeber, kan halsmandlarna tillfälligt bli förstorade.
Halsmandlarna har veck och fickor, där det kan samlas avstötta hudceller. Det kan synas som vita proppar men ger sällan några symtom och behöver inte behandlas. Propparna är inte ett tecken på en infektion.
Halsmandlarna är större hos barn och krymper sedan gradvis under tonåren. Även om det är ovanligt kan de hos vissa barn bli så stora att det blir för trångt i halsen.
En del av immunförsvaret
Halsmandlarna är en del av svalgets lymfvävnad. I lymfvävnaden finns ett stort antal vita blodkroppar som hjälper till att skydda mot infektioner. Lymfvävnaden i svalget är ofta i arbete eftersom det är vanligt att smittas av bakterier och virus genom luften, eller från händerna till munnen. Om infektionerna återkommer gång på gång blir halsmandlarna större.
Halsfluss orsakas av streptokocker
När man får halsfluss har halsmandlarna oftast infekterats av streptokockbakterier grupp A. Denna sorts bakterier kan också ge andra sjukdomar som till exempel scharlakansfeber, rosfeber och impetigo-svinkoppor. Det finns även andra typer av bakterier som kan ge en infektion i halsmandlarna, men det är ovanligt.
Streptokocker utan att få halsfluss
Man kan ha streptokockbakterier grupp A i svalget utan att ha några besvär, det är framför allt vanligt hos förskolebarn. Då gör bakterierna ingen skada och man behöver inte behandlas.
Att ta antibiotika i onödan kan göra så att bakterierna i svalget utvecklar motståndskraft mot antibiotika, det vill säga blir resistenta. Då kan medicinen i framtiden ge sämre effekt den dag man verkligen behöver den.
Andra infektioner kan likna halsfluss
Även om man har symtom som tyder på halsfluss, så behöver det inte vara det. Det finns andra infektioner i halsmandlarna som kan likna halsfluss.
Om man får ont i halsen i samband med en vanlig förkylning brukar inflammationen vara spridd i svalget, bakom näsan och längre ner mot luftstrupen. Ofta är man då också snuvig, hes och hostar, och det är vanligt att symtomen flyttar runt i svalget. Den typen av infektion brukar bero på virus och kan då inte botas med antibiotika, utan läker av sig själv.
Även körtelfeber, mononukleos, som är vanligt bland barn och tonåringar, kan förväxlas med halsfluss. Då svullnar halsmandlarna upp, precis som vid halsfluss, och man får ofta grå-vita beläggningar i svalget. Körtelfeber orsakas av ett virus.
Ett annat virus kan ge smärtsamma blåsor i gommen, och det kan kännas ungefär likadant som när man har halsfluss.
Hur smittar halsfluss?
Man kan bli smittad av halsfluss genom direktkontakt, till exempel när man tar någon i hand eller kysser någon.I förskolan är det också viktigt att barnen inte delar tandborstar eller handdukar. För att minska smittrisken i familjen är det viktigt att alla använder egen handduk medan någon har halsfluss.
Om man har smittats av streptokocker brukar det ta två till fyra dagar från det att man smittats tills de första symtomen visar sig.
Oftast blir man bra inom en vecka
I de allra flesta fall läker halsfluss ut av sig själv inom en vecka. Om man har stora besvär, med svårigheter att svälja och prata samt feber, kan antibiotika påskynda tillfrisknandet med några dagar. Man ska då alltid ta hela den ordinerade kuren för att inte infektionen ska blossa upp igen. Om besvären är milda med lite eller ingen feber påverkar antibiotika nästan inte alls tillfrisknandet.
Ovanligt att sjukdomen blir värre
Det är ovanligt att man får följdsjukdomar av halsfluss, men man kan få en halsböld. Då har det bildas var som samlas bakom halsmandeln, och svullnaden kan sprida sig längre ner i halsen. Halsböld utvecklas oftast bara på ena sidan. Symtomen är ny febertopp, trötthet och slöhet, svårt att gapa, grötigt tal och svårare att svälja och andas. Andra ovanliga följdsjukdomar är bihåleinflammation eller varig öroninflammation. Det är färre än en person av hundra som får halsbölder, bihåleinflammation eller varig öroninflammation.
En mycket ovanlig följdsjukdom, som var vanligare förr, är reumatisk feber. Sjukdomen sprids då i kroppen, och man får en inflammation i bland annat lederna och i hjärtats klaffar. En annan mycket ovanlig komplikation är njurinflammation. Barn som får njurinflammation brukar få blod i urinen.
Om man får plötslig feber eller mår mycket sämre efter ett par dagar med halsfluss ska man alltid kontakta en läkare.
Symtom och diagnos
Svårt att svälja och ofta feber
Vanliga symtom på halsfluss är att det gör ont att svälja samtidigt som man känner sig sjuk och får feber. Ofta svullnar också lymfkörtlarna i halsen. Känner man med fingrarna på utsidan av halsens sidor kan de då kännas som ömma kulor under huden.
Små barn som har svårt att säga varifrån smärtan kommer visar det genom att de inte vill äta eller dricka. Huvudvärk, ont upp mot öronen och även magont är vanligt.
Streptokockinfektioner brukar hos vuxna inte ge snuva och hosta. Om man som vuxen har ont i halsen med samtidig snuva, hosta och eventuell heshet brukar det vara en virusförkylning. För små barn är det annorlunda, då kan snuva och hosta förekomma samtidigt med halsont och svullna halsmandlar vid streptokockinfektioner
Får man svårt att gapa kan det bero på att man har fått en halsböld. Då har det samlats var bredvid den ena halsmandeln.
När ska man söka vård?
Det är vanligt att få en förkylning med ont i halsen och då behöver man oftast inte söka vård. Men man ska kontakta vården om:
man mår mycket dåligt
man har väldigt svårt att svälja
febern inte går ner på tre till fyra dagar
man får svårt att gapa och misstänker att man har fått en halsböld
man tar mediciner som kan försämra immunförsvaret allvarligt.
Vad läkaren kan se och göra?
Vid undersökningen tittar läkaren med hjälp av en lampa in i munnen och svalget. En platt träpinne används för att trycka ner tungan så att läkaren kan se bättre. Undersökningen kan ibland vara lite obehaglig men tar bara några sekunder. Om man har halsfluss är halsmandlarna röda och svullna. Ibland har man även varproppar i halsmandlarnas fickor. Läkaren kan också se om man har fått en halsböld genom att gombågen på den inflammerade sidan då buktar in mot svalget.
Man får även halsen undersökt på utsidan. Läkaren känner på halsen och kring käkarna med händerna för att ta reda på om lymfkörtlarna är förstorade och ömma.
Vård och behandling
När man har ont i halsen kan man ha mindre matlust. Även om man har svårt att svälja bör man ändå försöka dricka. Ofta har kall eller varm dryck en lenande effekt på halsen. Kall mat, som till exempel glass och yoghurt brukar också kännas bra.
Det finns receptfria läkemedel mot smärta och feber som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren.
Bra att byta tandborste
Om man har fått en antibiotikakur är det bra att byta eller koka tandborsten tre till fyra dagar efter att man börjat kuren. Annars kan bakterierna överleva i tandborsten och smitta igen när kuren är avslutad. Man kan också tänka på att diska nappar och leksaker som barnen ofta stoppar i munnen.
Om man får en halsböld
Om man får en halsböld kan ibland en allmänläkare behandla bölden, men oftast behandlas man av en öron-näsa-halsläkare. Man sitter upp under behandlingen, som börjar med att man får spraybedövning och sedan en bedövningspruta i munnen. Läkaren skär upp ett hål i bölden så att varet kan rinna ut, oftast används också ett instrument för att lättare få ut varet. Behandlingen brukar ta några minuter och man får sedan antibiotika i tabletter.
Det brukar göra ont i halsen efteråt, men mindre ont än när bölden var oöppnad. Smärtan avtar under de närmaste dagarna om det läker som det ska. Eftersom bölden kan fylla på sig igen med mer var får man en tid för återbesök då bölden kan behöva öppnas igen.
Var tionde får halsfluss igen
Ungefär var tionde person som har haft halsfluss får en infektion i halsmandlarna igen inom två till tre veckor. Det kan till exempel bero på att man smittats på nytt, eller att man inte fullföljt den dos av medicin som läkaren skrev ut.
En annan orsak är att det kan finns andra bakterier i svalget som brutit ner penicillinet och försämrat dess effekt. Då kan man få en annan antibiotikasort som verkar på flera olika typer av bakterier, till exempel cefadroxil eller klindamycin.
Man kan få halsmandlarna borttagna
Om man får täta återfall kan ett alternativ vara att få halsmandlarna bortopererade. För att det ska bli aktuellt ska man ha haft tre till fem återfall under ett eller två års tid och inte blivit hjälpt av antibiotikabehandling med cefadroxil eller klindamycin.
Innan man får halsmandlarna bortopererade blir man sövd med narkos. Operationen brukar ta 15-30 minuter. De första dagarna efter operationen gör det ont och det kan vara svårt att svälja, men smärtstillande mediciner brukar hjälpa. Oftast kan man ändå äta och dricka lite redan dagen efter operationen.
Halsmandlarna utgör bara en del av det totala skyddet som finns mot infektioner i svalget. Därför kan de tas bort utan att det försämrar försvaret mot infektioner som helhet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar