Rubella eller röda hund är en infektionssjukdom som orsakas av ett RNA-virus som tillhör virusgruppen rubivirus inom togavirusfamiljen. Tack vare att virusstrukturen är kartlagd framgår det att den genomiska sammansättningen skiljer sig en aning mellan olika Rubellavirusstammar. Den var vanligare hos barn. År 1982 vaccinerades både pojkar och flickor i Sverige med kombinationsvaccinet MPR. Sjukdomen ger karaktäristiska röda utslag efter en inkubationstid på cirka 2-3 veckor.
Symtom vid röda hund
Röda hund-infektionen börjar med feber, snuva och svullna lymfkörtlar, framför allt i nacken men även i armhålor och ljumskar. Det är vanligt att vuxna, främst yngre kvinnor, drabbas av övergående artriter. Efter några dygn kommer små, blekröda eller brunaktiga utslag som sprider sig från ansiktet ner till armar och ben. Ledbesvär och feber förekommer, utslagen i ansiktet kan flyta ihop och bli mer blåröda. De försvinner inom två, tre dagar. Symtomen förväxlas lätt med bland annat morbilli, parvovirus, ockelbosjukan, adenoviros, enteroviroser, allergier, erythema multiforme eller någon läkemedelsreaktion. Infektion fastställs genom blodprov som även tas för att fastställa immunitet. I vissa fall kan sjukdomsförloppet vara så pass lindrigt att en diagnos aldrig fastställs. Därmed är det omöjligt att vara säker på att man inte har haft röda hund. Det är ganska vanligt med en mild och övergående ledvärk vid sjukdomens slut.
Förebygg röda hund
Vaccinera dig eller undvik människor som har sjukdomen. I Sverige är det väldigt ovanligt att någon har röda hund men i vissa länder är den vanligare. Undvik att resa till dessa länder om du inte är vaccinerad.
Smitta
Smittan överförs via andningsluften och sprids som droppsmitta till andra människor. Efter smittotillfället tar det cirka två till tre veckor innan sjukdomen bryter ut. Under denna tid kan man också smitta andra. Om man haft röda hund har man sedan livslång immunitet mot sjukdomen.
Vaccination mot röda hund
Idag erbjuds alla barn, genom det allmänna vaccinationsprogrammet, ett trippelvaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, så kallat MPR-vaccin.
Vaccinet ges vid två tillfällen, vid 18 månader respektive sex till åtta års ålder. Till barn födda 2001 eller tidigare ges den andra dosen vid tolv års ålder.
Gravid och röda hund
Om du är eller planerar att bli gravid är det viktigt att veta om du haft röda hund eller om du är vaccinerad.
Om en gravid kvinna blir sjuk kan fostret få svåra skador som kan leda till missfall. När du blir gravid får du göra ett test som visar om du har haft röda hund. Du kan inte vaccinera dig när du är gravid eftersom det också kan skada fostret. I stället får du vaccinera dig efter förlossningen.
Om du är gravid och inte är vaccinerad eller immun ska du undvika personer och platser där du kan smittas. Om du tänker resa utomlands ta reda på i vilka länder risken för smitta är större och undvik att resa dit om du kan.
Risken att fostret smittas av dig är störst de första veckorna. Efter 18:e graviditetsveckan minskar risken för smitta. Mot slutet av graviditeten ökar smittorisken igen men då är det inte längre någon risk att barnet får några skador.
Det finns inga mediciner mot röda hund. Vila tills sjukdomen gått över.
Är det så att du har röda hund när du är gravid så kommer barnet att födda som döv.
Behandling
Det finns ingen specifik behandling mot röda hund. Sjukdomen går över av sig själv efter några dagar. Däremot kan du behöva vila precis som vid andra infektioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar