fredag 30 september 2011

Hur man ska skötta ett bebis ?






Hur man ska sköta om och ta hand om ett barn är inte självklart. 




Tvätta och vårda








Du bör inte bada barnet varje dag, men de dagar då du inte badar barnet bör du istället tvätta av barnet. När du tvättar barnet så börja med ögonen. Tvätta med en mjuk och fuktig trasa, utifrån och in. Fortsätt sedan med ansiktet. Är barnet väldigt smutsigt och om detta inte går bort med endast vatten så prova med lite barnolja på en tvättlapp. Funkar inte detta heller så prova med en mild barntvål. Barnets hårbotten ska du endast tvätta försiktigt med en öppen hand. Öronen ska du rengöra när det behövs, ett par gånger i veckan, men tänk på att bara tvätta ytterörat. Använda inte örontops på små barn. 







Naglarna




Naglarnas längd bör du hålla koll på då barnet lätt river sig själv om naglarna är för långa. Om de fortfarande sitter fast i huden så bör du försiktigt riva av dem. När sedan naglarna blivit hårdare, vid cirka en månads ålders, så klipper du istället av dem med en barnnagelsax.

Bada









Alla barn gillar inte att bada. Ta det lugnt, det är inte bråttom att bada och det räcker mer än väl att göra det en till ett par gånger i veckan. Vattnets temperatur bör vara tunt kroppstemperaturen, dvs 37 grader. Känner man med handen så kan mat bli lurad så använd armbågen när du känner av vattnets temperatur. Känns det behagligt så är det lagom. För att vara på den säkra sidan bör du köpa en badtermometer. I början kan det vara bra att hälla i några droppar barnolja i badvattnet så att barnets hud inte blir torr.

Hudvård




På en nyfödd bebis så blir huden lätt irriterad. Det är därför viktigt att varje dag undersöka och tvätta av barnet i alla dess hudveck. Titta under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna. Dessa områden blir lätt varma och lite fuktiga vilket kan leda till irritation eller utslag. När du tvättar bör du använda en mjuk tvättlapp fuktad med vatten. Avsluta med att badda torrt. Om irritation har uppstått brukar det snabbt läka om man tvättar rent, baddar torrt och sedan låter området luftas. Överdriv inte tvättandet, lagom är bäst, och använd i början bara vatten. Lite längre fram kan du komplettera med en mild barntvål eller att rengöra huden med olja. Bada barnet behöver du bara göra någon gång i veckan, men det är inte skadligt att göra det oftare om barnets hud inte blir torr.

Huden på ett nyfött barn ser ofta lite torr ut och det är inte ovanligt att den flagar och fjällar. Detta försvinner av sig själv efter några veckor är inget man normalt behöver behandla. Vid irritation och utslag bör du dock rådfråga läkare eller BVC sköterska.

Storkbett
Storkbett är röda märken som består av en samling små, ytliga blodkärl som inte är upphöjda. Detta är inget farligt och det försvinner med tiden av sig själv. Storkbett sitter antingen på pannan, på ögonlocket eller i nacken. I nacken kan de finnas kvar i flera år, men i övrigt försvinner de normalt under det första levnadsåret.

Torsk
Väldigt ofta så får små barn en svampinfektion som kallas för Torsk. Detta visar sig som en vitgulaktig beläggning på tungan, gommen och/eller kindernas insida. Torsk är i sig inte farligt men kan göra det besvärligt för barnet att äta. Du förebygger uppkomsten av Torsk genom att hålla nappar och nappflaskor rena. Skölj därför dem regelbundet och koka dem eller byta ut dem när det behövs.

onsdag 28 september 2011

Bantning & Zink





Banta








En man som banta genom att han  levde under ett år på kolhydratfattig kost och gick ner 21 kilo. Han var så fascinerad över hur bra det gick att han släppte en broschyr i ämnet, vilken blev väldigt uppmärksammad och uppskattad. Banting var så kraftigt överviktig att han hade ont i leder och nedsatt hörsel pga. allt fett som låg och tryckte.
Fett mättar väl och försöker man gå ner i vikt med lågkaloridieter så är det högst troligt att man kommer att gå omkring och vara hungrig större delen av dagen, det blir en ständig kamp som man förr eller senare oftast förlorar. Om man istället kör på en diet utan kolhydrater, eller med begränsat antal kolhydrater så får man i regel äta fritt av protein och fett och därför hålla sig mätt och belåten. Det låter kanske otroligt, men det är helt sant.
När kroppen inte tillförs kolhydrater, som i vanliga fall är dess primära bränsle, så börjar den ta av kroppens lagrede fettdepåer för att hålla sig igång. Hjärnan känns ofta tung och seg, särskilt de första dagarna, eftersom kroppen måste producera alternativt bränsle i form av ketoner för att hjärnan ska fungera. Det är inte kroppens förstahandsval av bränsle så därför fungerar sällan hjärnan till fullo, men under en kortare period på högst några månader är det ingen som helst fara. Bara lite besvärligt möjligtvis.
För de som lider av sockerberoende är en diet utan kolhydrater fruktansvärt jobbig de första dagarna, för att sedan ta kol på sockerbehovet en gång för alla. Väl inne i en kolhydratreducerad diet brukar man tappa allt sug på sötsaker. Vill man ändå unna sig något sött ibland så finns det välutvecklade sötningsmedel med inga eller få kolhydrater.




Zink




Mer än 80 enzymer i din kropp innehåller zink. Trots att zinkbrist är mycket ovanlig i utvecklade länder, är det många som har marginella värden, speciellt äldre människor. När din kropp saknar zink är det lättare att dra på sig infektioner, sår har svårare att läkas och du kan förlora lukt- och smaksinnet.Tiotusentals människor i Sverige lider av zinkbrist.

Borde alla ta zinktillskott?






Det skulle vara olämpligt för alla att inta stora mängder (mer än 30 mg dagligen) av extra zink i tillskottsform. Genom de senaste årens forskning har det framkommit att ett högt intag av zink under längre tid kan leda till kopparbrist, vilket i sin tur ger nya problem. Därför bör regelbunden förbrukning av större kvantiteter zink under flera månaders tid undvikas om du inte testas för zinkbrist med en pålitlig metod.
Engelska läkartidningar har nyligen (1990) konstaterat att svettmineraltesten och zinkvätskesmaktestaren är de två mest pålitliga testerna för påvisande av zinkbrist. Av dessa två är smaktestet mycket snabbare, billigare och lättare att göra och finns hos din terapuet.

Hur påverkar zinkbrist kroppen?

Immunförsvar: Zink är immunförsvarets viktigaste mneral. Zinkbrist kan också medföra tillväxtrubbningar, nedsatt läkningsförmåga och sämre förmåga att motstå infektioner.

Kosten: Konsumtion av raffinerade sockerprodukter, såsom godis, karameller, kakor, kex och alkohol orsakar ökad zinkutsöndring genom urinen. Detta är ännu en källa till zinkbrist.

Idrott: Svett innehåller relativt höga koncentrationer av zink. I samband med idrottsutövande utarmas kroppens zinkförråd ganska snabbt vid kraftig svettning. Detta lämnar kroppen i ett försvagat tillstånd med en större benägenhet att drabbas av skador.

Huden: Seborré, akne men även andra typer av hudutslag eller missfärgningar av huden har av flera forskare kommit att förknippas med zinkbrist.

Aptit / smak- och luktsinne: En tendens att tappa smaken och aptiten brukar associeras med zinkbrist. En forskargrupp i England och en annan helt oberoende forskargrupp i USA har funnit samband mellan aptitförlust och nedsatt smakfunktion hos personer som lider av anorexi och bulimi. Zinktillskott har hos hundratals anorexiafall lett till fullständig symptomfrihet. Zink Drink formen är en överlägsen form av zink för att nå resultat.

Hörsel: Nedsatt hörsel hos äldre orsakas ofta av långvarig zinkbrist och kan förbättras med zinkbehandling.

Tarmsjukdomar: Diarré och upprätthållandet av en normal tarmfunktion kräver också zink. Personer som lider av tarmsjukdomar t ex Crohns sjukdom, kolit och kronisk förstoppning har även de befunnits ha låga nivåer av zink.

Zink 

För att testa zinkhalten i kroppen gör du följande: Ta 1 - 2 msk av vätskan i munnen. Smakar det vatten eller liknande har du stor zinkbrist. Smakar det strävt, sött eller metall bör zinknivån även då fyllas på. Är smaken direkt äcklig eller motbjudande har du tillräckligt med zink i kroppen.

Zink Drink

Zink Drink är det snabbaste sättet att korrigera din zinkbrist. Kroppen tolkar den utspädda vätskan som vatten och upptaget sker inom några minuter redan i matsäcken. För att höja din zinknivå, gör följande: blanda 1 tesked (5 ml) Zink Drink i 1 glas vatten och drick detta 2 - 4 ggr/dag under 3 - 14 dagar eller tills det smakar starkt motbjudande - då vet du att den akuta zinkbristen är tillfredsställd. Sedan kan du fortsätta med en annan form av zink för en längre tids effektiv tillskottsbehandling. Zink Drink är även utmärkt för användning vid förkylningar och halsont. Gurgla och svälj flera gånger per dag tills du är återställd.

Olika former av zink

Zink i pikolinatform är den bästa formen för långtidsbehandling då den maximerar zinkupptaget. Pikolinatformen rekommenderas som zinkbehandling och även vid långvarig zinkbrist, förhöjda kopparvärden eller om du har svårt att ta upp zink.
När din bukspottskörtel inte producerar tillräckligt med pikolinsyra har kroppen svårare att absorbera zink. Zink picolinate ger dig zink bunden till pikolinsyra för maximal upptagning. Vitamin B6 har tillsatts tabletten för att ytterligare förbättra kroppens upptagningsförmåga av zink.
Om du inte har markant zinkbrist eller behov av zink i megadoser så räcker den mängden du får i kosten och en hög kvalité multivitamin/mineral tillskott. Vi rekommenderar "Multigenics" som den mest mångsidiga tillskottsförsäkringen.

onsdag 21 september 2011

Svårt för hörselskadade personer att prata i telefon.




Att boka tid på vårdcentraler och kliniker per telefon kan orsaka stora problem för hörselskadade personer. Många människor som har nedsatt hörsel har vanliga telefoner som kan också också stora problem när de pratar  med familj, vänner osv. Många som har hörapparter måste ta av sina hörapparater för att de ska kunna prata i telefon.
Idag finns det övriga tekniska hjälpmedel som kan hjälpa dig.
Visst är hörapparat det vanligaste hjälpmedlet för en person med hörselnedsättning. Ibland kan man ha behov av ytterligare hjälpmedel som alternativ eller komplement till hörapparaten. Många hjälpmedel är personliga liksom hörapparaterna och används t.ex. i hemmet. Det kan vara så kallade varseblivningshjälpmedel som kan indikera när dörr- eller telefonsignal ringer. Det kan också vara olika lyssningshjälpmedel som underlättar att höra telefon, radio, TV eller video. Personliga hjälpmedel kan man få via Landstingens hörselvård. Bestämmelserna är tyvärr mycket olika när det gäller tilldelning i olika delar av Sverige. Även om man inte kan få alla hjälpmedel kostnadsfritt bör man kunna få råd via hörselvården om vad som finns, vad som kan vara lämpligt och var det kan anskaffas.


Telefonhjälpmedel



Telefonen förekommer i dag i en mängd olika former som var och en har kunnat hjälpa hörselskadade på nya sätt. Varje typ kommenteras nedan.
Den "vanliga" telefonen kan förstärkas på olika sätt för att bli mer användbar för den hörselskadade. Det bästa är att fråga efter en modell som är direkt avsedd för hörselskadade, den ger då både en förstärkt akustisk nivå och ett förstärkt magnetfält och har en volymkontroll. Det finns också tillsatsapparater som kan användas till normala telefoner och som kan vara bra att ha på resa. I regel använder man hörapparaten på T-läge vid telefonering och slipper därigenom återkopplingstjut som annars kan uppträda vid M-lägeslyssning.
I dag använder fler och fler mobiltelefoner. De ger numera möjlighet att skicka både text och bild och därigenom kommunicera direkt via teckenspråk, vilket tidigare endast var möjligt med text- resp. bildtelefon. Ett problem när man lyssnar i en mobiltelefon är att den ger störningar i hörapparaten. Dessa kan minskas genom att ansluta en miniatyrslinga till mobiltelefonen. Genom att mobiltelefonens antenn då kommer längre ifrån hörapparaten minskar störningarna kraftigt. En annan möjlighet med moderna mobiltelefoner och moderna hörapparater är att använda en "blåtandsöverföring" mellan mobiltelefon och hörapparat.
Döva, gravt hörselskadade, talskadade samt dövblinda har rätt att få texttelefon. Om man är berättigad till en texttelefon har man även rätt till en anhörigtelefon. Med texttelefonen kan man sända och ta emot telefonsamtal från annan texttelefon. Samtal till eller från vanlig telefon görs via förmedlingscentralen för texttelefonsamtal, FÖC.
Bildtelefonen ger möjlighet att kommunicera direkt via teckenspråk och är också möjlig att få som alternativ till texttelefonen.

Övriga tekniska hjälpmedel 

När man har en mycket grav hörselnedsättning eller dövhet, och speciellt om den är kombinerad med en synskada så är någon form av taktilt hjälpmedel, vibrator, lämpligast. Vibratorn är ofta utformad som en klocka som bärs runt armen och man kan trådlöst få information om någon intressant information finns från omgivningen. Det kan vara dörrsignal, telefonsignal eller olika former av larm.

För en person med hörselskada kan det vara extra svårt att vakna av väckarklocka eller att reagera på andra varningsljud under sömn. För detta finns olika väckningshjälpmedel. Om man bara behöver hjälp för att vakna av väckarklockan finns olika alternativ där klockan kan ha inbyggd vibrator eller också en till klockan ansluten yttre vibrator. Denna placeras under kudden eller på annan plats i sängen. Det finns numera många system som är lättanvända och bygger på en liten vibrator som kan fästas på handleden. Till dessa system kan man koppla dörrklocka, telefonsignal, babyvakt (en mikrofon vid barnets säng), brandvarnare och andra larm som kan vara aktuella. Även om dessa system från början var mest inriktade på personer med grava hörsel- och synskador har de i dag fått mer generell användning.


Du som är döv eller har gravt nedsatt hösel eller mild nedsatt hörsel tänk på:
Många vårdcentraler har automatisk telefonsvarare där man skall lämna namn och telefonnummer för att kunna boka tid.
Sedan blir man uppringd på vanlig telefon och det kommer inte fungera för att du kommer inte höra. Jag tycker att ni ska anmäla den till Socialstyrelsen eller försökringskassan för att alla människor och har rätt till vården.
Tycker ni om att prata i telefon så finns det mobiltelerfoner och vanliga telefoner som kan hjälpa er. Prata med din audionom om det för han/hon kommer hjälpa dig.

måndag 19 september 2011

Är du hörselskadad och vill bli audionom ?




Nedsatt hörsel är inget hinder för att bli audionom. Både i Lund ,Örebro,Göteborg och Stockholm finns det  hörselskadade studenter på audionomprogrammet .
De som har nedsatt hörsel stortrivs med studierna och ser fram emot att hjälpa andra med hörselproblem i framtiden. Arbetsmarknaden är ljus och kanske åker de över till andra länder där det är stor brist på välutbildade audionomer – och dessutom bättre betalt. De studeterna som har nedsatt hörsel har mer förståelse för patienter som har samma problem. De förstår mer om hur det är att inte höra än de audionomer som är hörande.
Studenterna som  själva använder hörapparater ser de som en fördel och de säger att de lär sig mycket om sin egen hörsel och sina hörapparater under utbildningen.
Ni som  har nedsatt hörsel och vill bli audionom är det viktig att ni att ni tror på er själva, för visst varje utbildning är det svårt. Men det krävs energi för att kunna påbörja en utbildning.
Detta gäller inte bara hörselskadade personer utan även hörande/ de som har frisk öron.

Fick nytt öra – av revben

Byggdes upp av brosk från bröstkorgen
Gud skapade kvinnan med hjälp av ett revben. Läkaren David Gault gav Sasha ett nytt öra. Tidigare har läkarna tillverkat öronproteser av plast och silikon, men nu erbjuder sjukvården i Storbritannien en ny lösning.

Byggdes upp med brosk


Sasha Gardner lät en läkare bygga upp hennes defekta högeröra med brosk från bröstkorgen. Aftonbladet skriver att det bästa har hänt henne att hon kan ha solglasögon på sig nu och att hon kan  sätta upp håret och planerar att ta hål i öronen.
Ett av 7 000 barn föds med deformerade öron. Sasha Gardner minns sin barndom. Det är ingen tillfällighet att hon har dolt missbildningen med sitt långa hår.När hon föddes fanns bara en liten stump där högerörat skulle sitta. Som liten flicka var hon inte medveten om det – men i skolan förstod hon att hon inte var som alla andra. Hennes klasskamrater kallade henne ”rymdskalle” och ”pizza-öra”. Hon låtsades inte bry sig om det, men det är klart att hon gjorde. När hon blev äldre tänkte hon på möjligheten att få ett nytt öra.

Skar loss brosk
Sasha Gardner kom i kontakt med öronspecialisten David Gault. Han skar loss 15 centimeter brosk från revbenen och byggde upp Sashas nya öra.
Alternativet var en protes som fästs med två titanskruvar. Den måste skruvas bort och rengöras dagligen och blir sliten efter några år.



Nytt ytteöra: En öronspecialist byggde upp Sashas öra med brosk från hennes revben.



Före: Så såg Sashas öra ut före operationen.

Tuberkulos




Tuberkulos, eller tbc, är en smittsam infektionssjukdom som angriper lungor och andra organ hos människor och djur. Sjukdomen orsakas av Mycobakterium tuberculosis, en tunn, stavformad bakterie som är svår att upptäcka i mikroskop utan speciella färgningstekniker.
Tbc smittar främst via andningsvägarna. Sjukdomen sprids lättast när personer med obehandlad lung-tbc hostar eller nyser. Tuberkelbakterierna finns i den aerosol (små vattendroppar med någon tusendels millimeter i diameter) som kommer ut i luften från den tbc-sjuke. Varje liten vattendroppe kan innehålla 1–3 tuberkelbakterier, och dropparna i aerosolen är precis lagom stora för att nå ända ner till lungblåsorna hos den som råkar andas in dem. Det räcker att ett fåtal bakterier kommer in i lungorna för att en lokal infektion, kallad primärinfektion, ska uppstå efter 3–12 veckor.
Bakterierna som den sjuke hostar eller nyser ut kan hålla sig levande i luften i upp till två timmar. De dör av solljus och luftdrag, men i mörk och fuktig miljö kan smittämnet överleva längre, ibland i månader. Smittrisken ökar vid trångboddhet, dålig ventilation och mörker.
Bara 10 procent av dem som smittas utvecklar tbc. Sjukdomen bryter vanligen ut inom två år efter smittotillfället, men ibland långt senare. Den varierar i förlopp och smittsamhet från person till person.

Vid så kallad öppen lungtuberkulos bildas väldigt många bakterier. Det beror på att infektionen som fått fäste i lungvävnaden bildar hålrum av olika storlekar, så kallade kaverner som innehåller miljarder tuberkelbakterier. Kavernerna är öppna mot luftrören, vilket ger bakterierna mycket syre och följaktligen goda villkor för kraftig tillväxt.

Personer med öppen tbc är mycket smittsamma. I regel räcker det med en titt i mikroskopet för att bekräfta detta. Upphostningsprov från patienter med öppen tbc vimlar av tuberkelbakterier.


Symptom vid tuberkulos

När tbc drabbar lungorna, vilket är vanligast, får den sjuke ofta en envis hosta och upphostningar under flera veckor. Patienten kan ha ont i bröstet och det kan också komma blod i upphostningarna. Ibland händer det att lungtuberkulos i tidigt skede är helt symptomfri trots tydliga spår av sjukdomen i lungorna. Lungförändringarna upptäcks i sådana fall vid rutinmässig lungröntgen.
Vid tbc i lungor eller andra organ är det vanligt att den som blir sjuk känner sig svag, allmänt hängig, trött och aptitlös. Många tuberkulospatienter blir allt magrare och kan få måttlig men långdragen feber och nattsvettningar. Vid miliartuberkulos är symptomen med allmänpåverkan och feber särskilt tydliga.

Tbc i lymfkörtlarna märks vanligen genom förstorade, oömma körtlar, främst på halsen. Körtlarna växer långsamt och ibland kan det gå hål på huden och var komma ut.

Tuberkuloshärdar i skelettet och leder ger symptom på de ställen där de råkar förekomma: i knän, höfter eller ryggkotor. Tbc i ryggraden medför varierande symptom beroende på vilken led eller vilket ben som drabbas. Smärtor är vanliga och tbc-angreppet kan också ge en typisk puckel på ryggen.



Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien





Tuberkulos örat
Spridningsvägarna till örat anses vara två: antingen från epifarynx via örontrumpeten (tuba Eustachi) eller som blodburen smitta. I ett typiskt fall beskrivs en patient med öronflytning utan värk. Trumhinnan är strukturlös, ofta perforerad på flera ställen, vilket så småningom orsakar ett enda stort hål. Trumhinneskadan i sig ger hörselnedsättning. Samtidigt angrepp på hörselben kan ge ett betydande hörselhandikapp, särskilt om båda öronen är angripna. I ett senare material med örontuberkulospatienter hade, till skillnad från de s k klassiska fallen, en tredjedel värk och en av tio saknade trumhinneperforationer. Även skada på innerörat förekommer vid tuberkulos, med både förlust av innerörats hörsel- och balansfunktion och spridning vidare in i tinningbenet med
genombrott till mellersta och bakre skallgropen. Destruktion av temporalbenets vårtformiga utskott, »processus mastoideus«, leder till en s k »kall abscess«, som i gammal medicinsk litteratur benämns Bezolds abscess. Tuberkulöst benangrepp kan resultera i sekvestrering,
vilket kan behöva åtgärdas kirurgiskt. Behandlingen är annars i första hand medikamentell. Först vid utläkt sjukdom kan rekonstruktiv kirurgi komma i fråga för att laga trumhinnan och bygga upp hörselbensfunktionen. Atypiska mykobakterier kan i sällsynta fall angripa örat, då som en lokaliserad infektion. Fram till 1999 hade 55 fall beskrivits, de flesta barn som plaströrsbehandlats.

tisdag 13 september 2011

Hur är det att vara dövblind?





Konsekvenserna av dövblindhet beror i hög grad på när i livet dövblindheten uppstått, graden av hörsel- och synnedsättning och vilken av funktionerna som drabbades först.
Allt som för oss seende och hörande är självklart i vardagen, d v s kommunikations- och rörelsefrihet, upplevs ofta av den dövblinda personer som mycket ansträngande och energikrävande. Många dövblinda:
kan inte tillgägna sig radio och TV.
ser inte löpsedlar.
hör inte meddelanden på t ex bussen eller järnvägsstationen
hör inte vad andra människor runt omkring en pratar om
uppfattar inte vad som händer en bit bort
ser inte vem det är som står framför en
ser inte kroppsspråk och ansiktsuttryck
Man är då beroende av bl a ett direkt tilltal och har man hörsel/synrester så måste man anstränga sig mycket för att förstå vad det är som sägs. En omfattande brist på sinnesintryck och stimulans kan leda till social isolering.

Hur är det att vara dövblindfödd?
En del föds utan eller med begränsning av fjärrsinnena hörsel och syn. Oftast fungerar de dock motoriskt väl och använder sitt taktila sinne samt lukt och smak. Kroppen, fötterna, händerna, huvudet används till utforskning och social kontakt. Att vara dövblindfödd innebär följande:

att man lär sig med hjälp av sina närsinnen, d v s beröring, lukt, smak
att inlärningen inte sker naturligt, spontant utan man är beroende av omgivningen
att man huvudsakligen kan kommunicera med en person i taget
att man är beroende av någon som tolkar omgivningen
Inte sällan hamnar dövblindfödda på boenden för utvecklingsstörda med olika kombinationer av funktionshinder. Där blir man ”en i mängden”, och deras behov som dövblinda beaktas inte.


                                                                     En bok som kan  vara bra att läsa om dövblinda

dövblind



Att vara dövblind behöver inte betyda att man är helt döv och helt blind. Om man ska vara  dövblind bör man ha  en allvarlig grad av kombinerad syn- och hörselskada. Vissa personer är helt döva och blinda, andra har både syn- och hörselrester.Tillsammans gör de båda funktionshindren det totala handikappet svårare.
Dövblindhet leder till svårigheter att kommunicera med andra, få tillgång till information, kunna orientera sig självständigt i omgivningen och påverkar livets alla områden vilket också får konsekvenser av psykologisk och social karaktär.
För vissa personer med dövblindhet tillkommer även andra funktionshinder.
Personer med dövblindhet delas ofta in i två undergrupper, dövblindfödda och dövblindblivna.
Till gruppen dövblindfödda räknas de som har en medfödd syn- och hörselnedsättning och de som mist både syn och hörsel i förspråklig ålder. Personer som är dövblindfödda har ofta ytterligare funktionshinder.
Till gruppen dövblindblivna personer hör de som senare i livet fått en nedsättning av syn och/eller hörsel.
Gruppen dövblindblivna delas ofta in i fyra undergrupper: personer som är primärt döva eller hörselskadade, som fått en synnedsättning senare i livet och som har tecken som första språk,personer som är primärt hörselskadade och som fått synnedsättning senare i livet och som har talspråk som första språk, personer som är primärt blinda eller synskadade, som har fått en hörselnedsättning senare i livet och som har talspråk som första språk, personer som varit normalt hörande och seende, som fått både en syn- och hörselnedsättning senare i livet och som har talspråk som första språk. Idag vet man att det finns många orsaker till dövblindhet. De flesta anses ha genetiska orsaker och övriga beror på infektioner, olyckor och andra ännu okända anledningar. Det beräknas finnas ett 50-tal syndrom som leder till dövblindhet.  Dövblindhet påverkar personens hela livssituation. Även anhöriga behöver få råd och stöd när någon i familjen drabbas av dövblindhet.

Dövblinda kommunicera med vandra med hjälpa av teckenspråk. 

onsdag 7 september 2011

Peltor SportTac - Elektroniska hörselskydd




Peltor SportTac reagerar blixtsnabbt och skyddar på så sätt användarens hörsel mot höga impulsljud. Systemet reagerar så mjukt att du i de flesta fall aldrig kommer att höra avstängningen av ljudet när skyddet aktiveras. Peltor SportTac är ett nytt hörselskydd med aktiv volymreglering, för jägare och skyttar. Hörselskyddet stänger ute skadligt buller utan att du märker det men även förstärker ljud, så att du faktiskt hör bättre än vad du hade gjort utan hörselskydd. Du kan ansluta jaktradio till hörselskyddet, så att du kan kommunicera fritt hela tiden.