Alla som röker skadas av sin rökning och rökningen har effekt på i stort sett alla kroppens organsystem. Varannan rökare dör i förtid av sin rökning och förlorar i genomsnitt 7–8 år av sin förväntade livstid.
Tobaksrökning orsakar lungcancer, cancer i andra organ, hjärt- och kärlsjukdomar, kronisk obstruktiv lungsjukdom samt sår i magen och tolvfingertarmen. De ökar dessutom risken för tandlossning, vissa former av syn- och hörselnedsättningar, ryggbesvär, impotens, benskörhet, minskad fruktsamhet hos både kvinnor och män, graviditetskomplikationer, missfall och plötslig spädbarnsdöd.
Skadliga ämnen i cigarettröken påverkar blodkärlens väggar. Båda riskfaktorerna tillsammans, diabetes och rökning, ökar risken för åderförkalkning.
Hur ljudkänsliga vi är beror till hälften på ärftlighet, till hälften på livsstilsfaktorer som tobaksrökning, stress, högt blodtryck och förhöjda blodfetter.
Att regelbundet ta smärtstillande läkemedel om man är utsatt för buller kan också skada hörseln
Om ni vill skydda öronen är det viktig att ni tänker på visa saker som:
- Sluta röka!
- Genom att ändra livsstil så att man stressar mindre och ser till att man får ner ett förhöjt blodtryck och förhöjda blodfetter. Livsstilsfaktorer påverkar cellernas signalering i innerörat.
- Genom att använda hörselkåpor eller öronproppar där det finns buller (höga ljud/ störande ljud som är obehaglig).
- kanske pröva att varje dag äta antioxidanter som C-vitamin och E-vitamin i normaldos. Det kan motverka skadliga substanser som frisätts i innerörat vid bullerskada, till exempel, och får kanske hårcellerna att återhämta sig. Överdosering kan dock ge komplikationer i blodcirkulationen, enligt en finsk cancerstudie.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar