tisdag 8 februari 2011

Otoakustiska emissioner




Kemp upptäckte Otoakustiska emissioner (OAE) då han upptäckte cochleans förmåga att skicka tillbaka ljud efter att den stimulerats.  Man delar in OAE i två grupper, spontana och transienta. Spontana uppkommer utan stimulering av cochlean och de transienta med olika typer av stimuli.

De fyra olika typer av OAE-mätningar upp:

Spontana otoakustiska emissioner

Spontana otoakustiska emissioner (SOAE) uppkommer från vibrationer av de yttre hårcellerna. Hårcellerna sätts i vibration utan någon yttre ljudkälla som stimulerar och genererar en kontinuerlig och ren ton. Det förklaras på att SOAE uppkommer från ett smalt område på basilarmembranet där de yttre hårcellerna vibrerar. Vibrationerna skickar energi tillbaka till mellanörat och lite av denna energi kan mätas upp i hörselgången .

Transienta otoakustiska emissioner

Transienta otoakustiska emissioner (TEOAE) mäts upp med ljudstimuli bestående av klickljud eller pip. Vid klickljud stimuleras en stor del av cochlean på grund av att klickljudet har en vid frekvensutbredning. Med en prob i yttre delen av hörselgången presenteras stimuli och svaren fångas upp av en mikrofon. Man kan förvänta sig svar från alla normalhörande, det vill säga alla med normalt ytter-, mellan- och inneröra. En hörselnedsättning av cochleär karaktär får svar med minskad amplitud från mätningen tills en nedsättning på 40 dB HL, då uteblir svaret vanligtvis.


TEOAE


TEOAE


TEOAE med kontralateral ljudstimulering

Med denna mätning kan förmågan att undertrycka kontralateral ljudstimulering hos MOCS uppskattas. Testet ger information om sammansättningen av MOCS reflexbåge och en uppfattning om hur cochleans funktioner anpassar sig vid stimulering.

Distortionsprodukt otoakustiska emissioner

Distortionsprodukt otoakustiska emissioner (DPOAE) skapas genom presentation av två toner i örat, som oftast är på samma nivå (dBSPL) och på närliggande frekvenser. När dessa toner skickats in till cochlean svarar den med att producera energi på andra frekvenser. Beroende på vilka frekvenser tonerna ligger på så får man svar från olika delar av cochlean. Dessa kombinerade toner kan mätas upp med en mikrofon i hörselgången. Det är de yttre hårcellernas funktion som mäts upp vid DPOAE och kliniskt används mätningen för att få information om cochleans funktion och dess frekvensselektivitet.








Inga kommentarer: