söndag 29 januari 2012

Ont i örat hos barn



Pappa som höjer huvudänden på dotterns säng genom att lägga kuddar under madrassen.

Om barnet ligger högt med huvudet minskar svullnaden i örat och det gör mindre ont. Ett sätt att höja huvudändan är att lägga in kuddar under madrassen.

Vad kan man göra själv?

Ofta värk på natten
Barn som är förkylda kan få ont i örat av att slemhinnorna i örat svullnar. De kan också få värk av en varig inflammation i mellanörat, öroninflammation. Både förkylning och öroninflammation är vanliga infektionssjukdomar hos barn. Ofta vaknar barnen på natten av värken eftersom svullnaden i örat ökar ännu mer när de ligger ner. Det kan kännas lättare att sova med några extra kuddar under huvudet. Detta gäller framförallt äldre barn som ligger stilla.

Andra besvär som kan ge öronvärk är inflammation i hörselgången som leder in mot trumhinnan, en vaxpropp eller besvär med käklederna.

Öroninflammation drabbar mellanörat
En öroninflammation i mellanörat börjar ofta plötsligt och är kortvarig. Förutom ont i örat kan barnet ha en känsla av lock för örat och sämre hörsel. Det är också vanligt med feber. Ibland spricker trumhinnan och vätska rinner ut i hörselgången. Då brukar värken minska. Barn kan även ha öroninflammation utan värk.

Smärtstillande läkemedel
Mot smärtan kan man använda receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Innan man ger barn yngre än sex månader läkemedlen är det bra att rådgöra med sjuksköterska eller läkare.

För barn över tre månader finns smärtstillande och febernedsättande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Från sex månaders ålder kan barn även få Ipren, som är receptfritt och innehåller ibuprofen. Medicinerna finns i flytande form eller som stolpiller med rätt dos för små barn. För äldre barn finns även tabletter. Det finns noggranna anvisningar på förpackningen.

Barn under 18 år som har feber ska inte använda smärtstillande och febernedsättande medel med acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl, Treo eller Albyl, om inte en läkare har rekommenderat det.

Nässprej
Avsvällande nässprej minskar nästäppa och gör det lättare för barnet att andas. Att nässprejen skulle hjälpa mot öroninflammationen har däremot inte kunnat visas.

Man kan behöva kontakta vården
Barn kan få tillfällig öronvärk i samband med en förkylning. Men om värken inte går över ska barnet bli undersökt på vårdcentralen eller jourmottagningen inom ett dygn. Om barnet är slött, inte orkar leka och inte vill dricka eller är under sex månader ska man kontakta vården direkt.

Man bör också alltid kontakta vårdcentralen om det rinner vätska ur hörselgången på ett barn - oavsett om barnet har ont eller inte.

Hål på trumhinnan






Allmänt
Öroninflammation är mycket vanligt bland barn. Vuxna kan också få det men det är inte lika vanligt. Sjukdomen börjar oftast med en förkylning. Själva öroninflammationen smittar inte.

En akut öroninflammation orsakas av virus eller bakterier och ger en infektion i mellanörat där det bildas var.

Ibland kan man få en öronkatarr, det innebär att det samlas vätska i mellanörat utan att det bildas något var. Det är vanligt att barn får öronkatarr när de är förkylda och det är sällan de behöver behandling.

Symtom
Vanliga symtom vid öroninflammation kan vara att man har


  • ont i örat, ofta på natten
  • feber, särskilt små barn
  • en känsla av lock för örat eller sämre hörsel.
  • Om trumhinnan spricker och var rinner ut brukar det sluta göra ont.


Små barn kan ha mer diffusa symtom som dålig matlust och allmän irritation.

Behandling
En öroninflammation läker oftast av sig själv. Om det gör ont i örat kan man ta receptfria smärtstillande läkemedel. Det är också bra att hålla huvudet högt, då minskar svullnaden i näsan och öronen och det gör mindre ont.

Ibland kan öroninflammationen behöva behandlas med antibiotika, vanligtvis penicillin. Det gäller alltid barn som är under ett år, barn som är äldre än tolv år och vuxna. Om trumhinnan spricker och var rinner ut brukar man få penicillin oavsett ålder.

När ska man söka vård?
Om man har ont i örat trots att man har tagit smärtstillande läkemedel, om man har hög feber eller om det rinner vätska ur örat bör man kontakta en vårdcentral. Om man inte har några andra sjukdomar finns det ingen anledning att söka vård på kvällen eller natten, utan man kan vänta till nästa dag.

Om ett barn är slött, inte orkar leka eller prata, eller inte vill dricka ska man kontakta vården direkt.

Man ska söka vård direkt på akutmottagning eller vårdcentral om man blir svullen bakom örat, förlamad i ansiktet eller stel i nacken.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Vad händer i kroppen?

Örat består av tre delar.
Mer information
Öroninflammation är en vanlig barnsjukdom
Akut öroninflammation är näst förkylning den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. En akut öroninflammation är en inflammation i mellanörat och vätskan i mellanörat är varig. Inflammationen börjar plötsligt och är kortvarig. Den medicinska termen för öroninflammation är otit.

Om man har öronkatarr är vätskan i mellanörat inte varig.

Öroninflammationer hos vuxna
Även om det inte är lika vanligt kan vuxna också få öroninflammation. Då är inflammationen ofta kraftigare, och det är viktigare att man snabbt får antibiotikabehandling. Om en vuxen har en öronkatarr som inte går över, kan det vara ett tecken på någon annan sjukdom i svalget bakom näsan. Då ska man undersökas av en öron-näsa-halsläkare.

Så fungerar ett friskt öra
Örat har tre delar: Ytterörat, mellanörat och innerörat. Ytterörat består av örats synliga delar på utsidan och hörselgången. Längst in i hörselgången sitter trumhinnan, ett par centimeter från hörselgångens mynning. Innanför trumhinnan ligger mellanörat, ett litet hålrum som normalt är gasfyllt.

Från svalget bakom näsan går det en tunn gång till mellanörat, den så kallade örontrumpeten. Genom denna gång passerar det normalt luft när vi sväljer eller gäspar. I mellanörat finns också de små hörselbenen, som kallas hammaren, städet och stigbygeln. De förbinder trumhinnan med innerörat.

Ljud som leds in i hörselgången får trumhinnan att röra sig. Via hörselbenen leds vibrationerna över till innerörat. I innerörat förvandlas vibrationerna till nervimpulser som via hörselnerven leds vidare till hjärnan. I innerörat finns också balansorganet.

Förkylning vanlig orsak till öroninflammation
Det är vanligt att en öroninflammation börjar med en förkylning. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Öroninflammation är vanligast under vinterhalvåret.

Om bakterierna förökar sig bildas lätt en varig infektion i mellanörat och man får en akut öroninflammation. När man får en akut öroninflammation blir trumhinnan röd och tjock och det bildas det var bakom trumhinnan. Trumhinnan kan då bukta sig utåt och röra sig sämre. Att man får ont beror på att svullnaden och trycket i innerörat ökar.

Barn kan vara extra känsliga
I stort sett alla barn har öroninflammation någon gång, men vissa barn får öroninflammation ofta och blir så kallade öronbarn. Att ha många öroninflammationer kan vara ärftligt.

Själva öroninflammationen smittar inte, men de förkylningsvirus eller bakterier som barnet är infekterat med är smittsamma. Risken att få öroninflammation är olika stor hos olika barn, men risken ökar om barnet lätt får infektioner eller har en skada eller missbildning i ansiktsskelettet, till exempel gomspalt.

Tre av fyra barn får öroninflammation någon gång
Det är vanligast att få öroninflammation mellan ett och två års ålder. Vid två års ålder har tre av fyra barn haft minst en öroninflammation. Vart femte barn har haft öroninflammation minst tre gånger.

Man kan minska risken för barn att få öroninflammation
Det är svårt att helt skydda sitt barn mot öroninflammation, men det finns några sätt att minska risken:

Amning har en skyddande effekt mot öroninflammation hos spädbarn.
Man ska undvika att utsätta barn för rökiga miljöer.
Ett barn som ofta får öroninflammation kan må bättre av att inte vara i stora barngrupper på förskolan, eftersom infektionsspridningen ökar i stora grupper inomhus.
Öroninflammation kan göra ont när man flyger
Vid flygning ändras lufttrycket vid start och landning. Om man har lock för örat i samband med en akut öroninflammation innebär det också att passagen för luft mellan svalg och mellanöra inte fungerar som den ska. Det finns då en ökad risk för att det kommer göra mycket ont i örat på grund av tryckskillnaden mellan trumhinnans insida och utsida. Tryckskillnaden kan också orsaka att trumhinnan spricker.

Om man inte har ont i örat och det fungerar att göra så kallad tryckutjämning brukar det gå bra att flyga. Tryckutjämning innebär att man håller för näsan samtidigt som man blåser eller pressar ut luft genom näsan, på så sätt kommer det upp luft i mellanörat. Man kan använda näsdroppar som gör att slemhinnornas svullnad minskar och gör att det kan bli lättare att tryckutjämna. Det kan också hjälpa att tugga tuggummi. För att hjälpa små barn att tryckutjämna kan man amma dem eller låta dem dricka ur nappflaska. Det finns också hjälpmedel för tryckutjämning, Otovent och Earplanes, som finns att köpa på apotek.

Hörselskador är ovanliga
De allra flesta öroninflammationer läker av sig själva. Ibland kan man behöva få öronen undersökta en tid efter man har blivit frisk för att vara säker på att hörseln är som den var innan. Det gäller barn som är yngre än fyra år som har haft en inflammation i båda öronen eller om äldre barn inte hör som vanligt tre månader efter inflammationen.

Om man blir sämre
De allra flesta blir helt bra efter att ha haft öroninflammation.

Det är viktigt att man söker vård om besvären fortsätter, om man till exempel har ont, om man känner ett tryck i örat, om det rinner vätska ur örat eller om man har problem med balansen. Det är även viktigt att söka vård igen om man har fått antibiotika men inte blir bättre inom två till tre dygn.

Om man i samband med öroninflammation blir svullen bakom örat, förlamad i ansiktet eller stel i nacken ska man söka vård direkt på akutmottagning eller vårdcentral.

måndag 9 januari 2012

HÖRSELNEDSÄTTNING HOS BARN






Ett barns hörsel spelar en avgörande roll för dess tal- och språkutveckling. Om en hörselnedsättning inte behandlas kan den ha negativ inverkan på barnets förmåga att lära, kommunicera och umgås. Det är därför viktigt att uppmärksamma och identifiera hörselnedsättningar hos barn så tidigt som möjligt.

Lyckligtvis blir det i flera länder allt vanligare med tidiga ingripanden och screening av nyfödda. I kombination med lämplig förstärkning kan barns möjlighet till språkinlärning och kommunikation förbättras avsevärt. Det finns ingen anledning till att barn med nedsatt hörsel inte ska ha en bra barndom och utvecklas helt normalt. Ta ett steg i taget och lyssna på professionella råd som din läkare, audionom och andra sakkunniga erbjuder.

Fakta om hörselnedsättningar hos barn
Ungefär 3-4 av 1000 nyfödda barn har en betydande hörselnedsättning
Hörselnedsättningar hos barn kan vara ärftliga eller orsakas av sjukdom eller skada
Omkring 12 procent av barn mellan 6 och 19 år har en hörselnedsättning till följd av buller
Studier visar att hörapparater kan hjälpa barns språk och utveckling



WIDEX PRODUKTER FÖR BARN
Ett barn kan dra fördel av det exceptionella Widex ljudet från mycket tidig ålder – faktiskt från dag ett. Widex erbjuder produkter för spädbarn, småbarn och äldre barn.

Speciellt för spädbarn


Widex har utvecklat en hörapparat särskilt för spädbarn. WIDEX BABY™440 ger tillgång till så många ljud som möjligt för att stimulera barnets språk- och talutveckling. Den exceptionellt höga ljudkvaliteten ger ditt barn möjlighet att samspela med dig och omvärlden, vare sig det är hemma, på dagis eller hos mor- och farföräldrar.

WIDEX BABY440 passar perfekt på små öron tack vare sin minimala storlek. Eftersom den är byggd av lätta, men tåliga, material kan du lita på att den alltid sitter säkert och bekvämt. Vi har lagt mycket energi på att göra anpassningen av WIDEX BABY440 så snabb och enkel som möjligt.

För barn i allmänhet
Med Widex hörapparater får ditt barn en exceptionell ljudkvalitet även i krävande ljudmiljöer, t.ex. i klassrummet, på lekplatsen, i bilen eller framför TV:n.
Våra avancerade Widex funktioner fokuserar på att göra tal hörbart, medan det flexibla sättet att ställa in hörapparaten säkerställer störta möjliga anpassningsprecision för barn i alla åldrar.

Tillbehör
Till barnens hörapparater finns ett antal praktiska och lättanvända tillbehör, exempelvis fjärrkontroll och SCOLA FM-system.
Om du är förälder till ett litet barn kan du använda fjärrkontrollen till att justera ljudet eller ändra funktionerna på ditt barns hörapparat. Äldre barn kan själva reglera sina hörapparater med fjärrkontrollen.
SCOLA FM-systemet, som är kompatibelt med de flesta av Widex hörapparater, kan vara en god hjälp för ditt barn, exempelvis i klassrummet där det ofta är en besvärlig akustisk miljö med buller, ekon och avstånd till läraren.

tisdag 3 januari 2012

Bananer




Bananer är en populär frukt, hos både barn och vuxna, troligvis för dess sötma. Men trots sin höga fruktosmängd är bananer mycket mer än ett välsmakande mellanmål. Studier visar att de innehåller en lång rad näringsämnen som leder till en mängd hälsofördelar.

Bananer är packade med väsentliga vitaminer och mineraler såsom:
• Kalium
• Magnesium
• Fosfor
• Kalcium
• Selen
• Järn
• Zink
• Mangan
• Koppar
• Folsyra
• Vitamin A
• Vitaminer B1, B2, B3, B5 och B6
• Vitamin C
• Vitamin E

Några av bananens hälsofördelar:



Bananer är bra för hjärta: Bananer är mycket rika på kalium men låga på natrium (salt), som främjar friskt hjärtat och minskar risken för åderförkalkning och stroke. En studie utförd vid Kasturba Medical College i Indien fann att bananer kan bidra till att reglera blodtrycket genom att agera såsom läkemedel för högt blodtryck. Receptbelagda läkemedel mot högt blodtryck, sk angiotensin converting enzyme (ACE)-hämmare, hämmar ACE. ACE producerar ett ämne (angiotensin-2) som blockerar blodkärl och därmed ökar blodtrycket. Studien visade att bananer kan hämma angiotensin-2 utan skadliga biverkningar som läkemedlen ofta ger.
Bananer bidra till att upprätthålla starka ben: Enligt en studie som publicerades i amerikanska Digestive Diseases and Sciences, ökar bananer kroppens förmåga att absorbera viktiga näringsämnen såsom kalcium som är avgörande för friska och starka ben.

Bananer främja tarm hälsa: Bananer innehåller ett socker som kallas fructooligosaccharide, vilket ökar goda bakterier i våra tarmar. Som du kanske vet leder goda bakterier i tjocktarmen till bättre immunitet mot infektioner och sjukdomar. Bananer fungera också som ett naturlig fruktsalt, dvs det skyddar mot halsbränna och magsår. Dessutom kan denna fantastiska frukt även underlätta både förstoppning och diarré. Det höga fiberinnehållet i bananer bidrar till att normalisera tarmrörelser och eliminering. I fall av diarré, kan bananer hjälpa till att återställa elektrolytnivåer, särskilt kalium.

Bananer skydda mot njursjukdom och cancer: En studie publicerad i International Journal of Cancer konstaterar att frukt och grönsaker, särskilt bananer, kan skydda mot njursjukdomar och minska risken för njurcancer.
Bananer är goda energikällor: Idrottsutövare vet alltför väl att bananer ger energi och ofta mumsar dem under träning och tävling. Två bananer kan hålla dig igång ca 90 minuter och fyller på elektrolyter som förloras genom svettning. Många amatörer och professionella idrottsmän anser också att en banan dagligen underlättar muskelkramper, möjligen på grund dess höga innehåll av kalium och magnesium.

Bananer är naturligt lugnande: Bananer innehåller en aminosyra som kallas tryptofan som i kroppen omvandlas till serotonin, ett ämne som är känt för att förbättra humöret och främja glädje och avkoppling.
Bananer lindra PMS: Höga nivåer vitamin B6, bidrar till att bananer kan hjälpa till att reglera glukosnivån och humörsvängningar i samband med PMS.

Bananer kan förbättra hjärnans funktion: De vitaminer och mineraler som bananer har, särskilt kalium, förbättrar hjärnans funktion och vaksamheten.
Bananer kan hjälpa vid baksmälla: bananer kan bidra till att lindra baksmälla och lugna upprörd mage.
Bananer för att sluta röka: B-vitaminer i bananer samt mineraler har visat sig hjälpa kroppen att komma över abstinensbesvär av nikotin.
Bananer är bra under graviditeten: Bananer innehåller folsyra, vilket som bekant är mycket viktigt under hela livet, men i ännu högre grad under graviditeten för att förebygga NTD (neural tube disorder) av vilka den vanligaste är ryggmärgsbråck.
Bananer lindrar myggbett: Prova att gnugga insidan av ett bananskal direkt på ett myggbett.

Vem uppfann plåstret?





Ett plåster är ett litet självhäftande, förband som bland annat används för att skydda sår. Plåster finns i olika material och utföranden för passa specifika skador och sår.




Varje kväll när den nygifte Earle Dickson kommer hem från sitt jobb som bomullsinköpare på Johnson & Johnson i New Jersey i USA har hans fru Josephine gjort kvällsmat åt honom år 1920. Tyvärr har hon ofta lyckats skada sig under denna process. På den tiden fick man göra sina egna ”plåster” genom att klippa till gasbinda och tejp, vilket gjorde det svårt att plåstra om sig själv. Efter ett tag börjar Earle tillverka plåster i förväg genom att fästa fyrkantiga bomullsbitar med jämna intervall på en remsa kirurgtejp. Plåstren täcker han med krinolin och därmed kan Josephine själv plåstra om sig vid behov.
Earle Dickson berättar om sin uppfinning på jobbet, men inte förrän han visar hur enkelt han kan sätta på sig ett plåster själv blir hans överordnade intresserade. Snart kommer de första plåstren ut på marknaden under namnet Band-Aid, men genombrottet kommer inte förrän man börjar med maskintillverkade plåster i olika storlekar 1924. (Att man identifierar en skadebenägen målgrupp i form av scouter och skickar ut gratis plåster till sådana över hela landet gör säkert också sitt till.) 1939 introducerar man sterila plåster. Hur det går för Josephine i matlagningens ädla konst förtäljer inte historien, men Earle själv blir vice vd vid Johnson & Johnson.
En gammal form av plåster var de förband eller­ ”stavar­” med läkande ingredienser som man klibbade fast på huden för att hjälpa sår att läka. Vad gäller Band-Aid blev det även ett fyndigt namn på det musikaliska superband som Bob Geldof och Midge Ure drog igång 1984 mot svälten i Etiopien. Och när vi ändå är inne på ords betydelser – termen ”dragplåster” i betydelsen något som drar folk till ett evenemang är en gammal svensk benämning på plåster vars innehåll skulle dra ut det sjuka ur ett sår.