söndag 12 juni 2011

Livsstilen påverkar åldrandet



Det friska åldrandet är beroende av arv, miljö och livsstil. Redan som ung påverkar man sin hälsa som äldre. Rökning, dåliga matvanor, stress, stillasittande, droger och för mycket alkohol är negativa livsstilsfaktorer för oss alla. Men det är aldrig för sent att ändra livsstil och bryta mönstret. Man kan själv förbättra sin situation och sin hälsa till ett sunt levene även om man är äldre. Man kan sluta röka, börja motionera, försöka gå ned i vikt och stressa mindre.

Livskvaliteten är starkt beroende av hur man upplever och hanterar sin livssituation så att den blir begriplig, hanterbar och meningsfull.

Det är viktigt att kunna vara aktiv, ha hobbies och engagemang och goda relationer till sina medmänniskor. Det är också viktigt att få känna sig nyttig och tillfreds och att ha en grundkänsla av glädje och förnöjsamhet i vardagen. Då skapas ett sammanhang och samhörighet som kan tillfredställa behovet av gemenskap.

Här kommer en bok som kan hjälpa dig att få en hållbar livsstil.

beskrivning: 


Lev enklare är både en tankebok och en konkret handbok för dig som vill skala bort allt onödigt och fokusera på det du verkligen tycker är viktigt. det handlar om att hitta ett nytt förhållningssätt till livet, tiden och tingen. Texten varvas med frågor att fundera över, inspiration och förslag till förändring.

Giséla Linde är frilansjournalist med inriktning på livsstil, hälsa och personlig utveckling och skriver i tidningar som PS!, Hälsa och Föräldrar & barn.

Inga kommentarer: