Om barnet ligger högt med huvudet minskar svullnaden i örat och det gör mindre ont. Ett sätt att höja huvudändan är att lägga in kuddar under madrassen.
Vad kan man göra själv?
Ofta värk på natten
Barn som är förkylda kan få ont i örat av att slemhinnorna i örat svullnar. De kan också få värk av en varig inflammation i mellanörat, öroninflammation. Både förkylning och öroninflammation är vanliga infektionssjukdomar hos barn. Ofta vaknar barnen på natten av värken eftersom svullnaden i örat ökar ännu mer när de ligger ner. Det kan kännas lättare att sova med några extra kuddar under huvudet. Detta gäller framförallt äldre barn som ligger stilla.
Andra besvär som kan ge öronvärk är inflammation i hörselgången som leder in mot trumhinnan, en vaxpropp eller besvär med käklederna.
Öroninflammation drabbar mellanörat
En öroninflammation i mellanörat börjar ofta plötsligt och är kortvarig. Förutom ont i örat kan barnet ha en känsla av lock för örat och sämre hörsel. Det är också vanligt med feber. Ibland spricker trumhinnan och vätska rinner ut i hörselgången. Då brukar värken minska. Barn kan även ha öroninflammation utan värk.
Smärtstillande läkemedel
Mot smärtan kan man använda receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Innan man ger barn yngre än sex månader läkemedlen är det bra att rådgöra med sjuksköterska eller läkare.
För barn över tre månader finns smärtstillande och febernedsättande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Från sex månaders ålder kan barn även få Ipren, som är receptfritt och innehåller ibuprofen. Medicinerna finns i flytande form eller som stolpiller med rätt dos för små barn. För äldre barn finns även tabletter. Det finns noggranna anvisningar på förpackningen.
Barn under 18 år som har feber ska inte använda smärtstillande och febernedsättande medel med acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl, Treo eller Albyl, om inte en läkare har rekommenderat det.
Nässprej
Avsvällande nässprej minskar nästäppa och gör det lättare för barnet att andas. Att nässprejen skulle hjälpa mot öroninflammationen har däremot inte kunnat visas.
Man kan behöva kontakta vården
Barn kan få tillfällig öronvärk i samband med en förkylning. Men om värken inte går över ska barnet bli undersökt på vårdcentralen eller jourmottagningen inom ett dygn. Om barnet är slött, inte orkar leka och inte vill dricka eller är under sex månader ska man kontakta vården direkt.
Man bör också alltid kontakta vårdcentralen om det rinner vätska ur hörselgången på ett barn - oavsett om barnet har ont eller inte.
Hej jag hitta inget annat sätt att kontakta dej förutom genom en kommentar;)
SvaraRaderaDet är så att jag fått ett slag på örat o sen dess har jag haft yrsel till o från,ibland får jag yrselattacker känns som jag åker i en karusell,det har blivit bättre men det skedde över en månad sen så nu börjar jag bli orolig om jag ska söka hjälp eller inte.
Tacksam för svar! Hemmingsson.robin@gmail.com
Hej!!
SvaraRaderajag vet att jag är sent ute men jag har inte haft tid att vara här. Klart attt du ska söka hjälp för du kan ha problem med kristalller som finns i balansorget, därför har du problem med yrsel. Sök hjälp på öronmottagning för där kommer du få hjälp.