fredag 18 november 2011

Lockkänsla i örat






Öronbesvär kan yttra sig på olika sätt. Vanliga symtom är öronvärk, öronflytning, klåda i hörselgången och lockkänsla. Flytning från hörselgången förekommer ofta i samband med öronvärk. Klåda i hörselgången beror vanligen på eksem. Lockkänsla kan orsakas av vaxpropp eller komma i samband med en förkylning.


Lockkänsla i örat

Om lockkänsla och obehag i örat uppstår i samband med förkylning kan orsaken vara vätska i mellanörat. Lockkänslan kan också bero på att slemhinnorna i näsan och svalget är svullna. Får man lockkänsla i örat utan samband med en förkylning är orsaken troligen en vaxpropp. I hörselgången bildas öronvax, som långsamt förs ut och tar med sig smuts, och om vaxet blir kvar i örat kan en vaxpropp bildas.


Vad kan jag göra själv?

Om man får lockkänsla i samband med en förkylning kan man tänka på att ligga högt med huvudet, då sväller slemhinnorna mindre. Man kan även pröva med avsvällande nässpray. Beror lockkänslan på en vaxpropp bör man undvika att peta i öronen med bomullspinnar och annat. Istället kan man försöka lösa upp vaxproppen med örondroppar.


Vilka mediciner hjälper?


Avsvällande nässpray, t.ex. Nasin, Nasoferm, Nezeril eller Otrivin, är en bra hjälp vid svullna slemhinnor som beror på en förkylning.

Cerusol eller Revaxör örondroppar är produkter som kan användas för att lösa upp vaxproppar.

När bör sjukvården kontaktas?


Om barn under 3 år får vaxpropp

Om man provat vaxlösande medel utan effekt

Träna mycket








Många kan få lock för öronen hela tiden när de tränar jätte mycket, men du som får det ska du inte tro att du har blivit knäpp för du är inte ensam om det.

Lockkänsla i örat under eller efter hård träning är ganska vanligt, som du själv antyder. Frågar man träningskompisar så är det var och varannan som kan berätta samma sak. Fenomenet uppstår när ventilen mellan örat och halsen, örontrumpeten (otosalpinx på latin), blir för trång. Örontrumpeten är beklädd med en slemhinna, som kan svullna upp vid olika betingelser, t ex då man är förkyld eller utsätter sej för hård fysisk ansträngning.
Att inte alla drabbas beror dels på en normal individuell variation i gångens vidd och dels på att olika individer reagerar olika mycket med slemhinnesvullnad som reaktion på ansträngningen. Botet är att antingen avvakta tills det släpper av sig själv, eller tryckutjämna på samma sätt som man gör när man dyker. Avsvällande näsdroppar kan också ha effekt, vilket man kan ta till om besvären är betydande."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar