måndag 21 november 2011
Din journal
Journal skrivs för alla patienter. Den innehåller de uppgifter som behövs för en god och säker vård.
Journalen är i första hand ett arbetsredskap för dem som arbetar med och ansvarar för din hälso- och sjukvård, men du har i regel rätt att ta del av vad som står i den. I journalen antecknas, förutom ditt namn och ditt personnummer, bland annat:
nödvändiga uppgifter om bakgrunden till den vård du fått
uppgifter om din diagnos, varför du fått en viss behandling eller varför din diagnos lett till ett visst beslut
nödvändiga uppgifter om vad som gjorts och vad som är planerat
vem som gjort anteckningarna och när de gjordes.
Uppgifterna i din journal skyddas av sekretess. Personal inom hälso- och sjukvården får endast ta del av de uppgifter som behövs för det aktuella besöket.
Läs din journal
Som patient har du i regel rätt att läsa din journal. Journalen tillhör vårdgivaren, men du kan begära att få ta del av den. Du kan antingen läsa den på stället eller be om en kopia till självkostnadspris.
Det finns två undantag då du inte kan få tillgång till din journal:
om det finns risk för att behandlingen blir lidande
om det finns risk för att någon person som nämns i journalen kan komma till skada.
Du kan ändå ha rätt att få se delar av din journal.
Vill du läsa din patientjournal ska du vända dig till den vårdgivare som behandlar dig. Om vårdgivaren anser att journalen inte ska lämnas ut ska du dels få ett skriftligt besked om detta, dels få information om hur du kan överklaga beslutet till förvaltningsdomstol.
Rättelse i journalen
Om du anser att din journal innehåller felaktiga uppgifter kan du i vissa fall be den som gjort anteckningen att införa en rättelse. Den som skriver i journalen får dock inte ta bort eller förstöra felaktiga anteckningar i journalen.
Du har också vissa möjligheter att få din journal helt eller delvis förstörd. Då vänder du dig till Regionala tillsynsenheten på Socialstyrelsen.
Sammanhållen journalföring
Allt fler vårdgivare i länet använder sig numera av samma journalsystem. Det innebär att de kan dela med sig av information om dig som patient med andra vårdgivare. Syftet är att få en mer samlad bild av dina vårdbehov och att vårdpersonalen får ta del av dina patientuppgifter där de behövs. Allt för att kunna ge dig bästa möjliga vård.
Du ska helt enkelt slippa upprepa din vårdhistoria när du kommer till en ny vårdgivare. Den sammanhållna journalföringen ska vara så utformad att den både stöder vården av dig och skyddar mot obehörig insyn.
Det är vårdgivarens ansvar att informera dig som patient om sammanhållen journalföring och vad det innebär.
Följande vårdgivare i Stockholms läns landsting erbjuder en sammanhållen journalföring. Länken öppnas i nytt fönster.
Om du inte vill ha en sammanhållen journalföring
Tala om för vårdpersonalen om du inte vill att dina uppgifter samlas i en sammanhållen journalföring. Det innebär att uppgifterna spärras för andra vårdgivare. Men då måste du själv berätta för vårdpersonalen hos en annan vårdgivare vad de behöver veta för att ge dig en bra vård.
Personuppgifter
Inom vården finns många register som innehåller uppgifter om dig som patient, till exempel läkarbesök, diagnoser, undersökningar och intagningar på sjukhus. Uppgifterna lagras och skyddas enligt lagar i hälso- och sjukvården, som Personuppgiftslagen, PUL, (1998:204) och Patientdatalagen (2008:355).
Om du vill få information om dina uppgifter kan du vända dig till ett personuppgiftsombud.
Din rätt att veta
Lagen innebär att man från vårdgivarens sida alltid måste informera dig om det görs en registrering. Det kan till exempel gälla när du besöker en ny vårdcentral. Då registreras ditt namn, personnummer, adress och hälsobakgrund. Du kan inte vägra att bli registrerad i ett vårdregister.
Du har rätt att en gång per år kostnadsfritt få ett utdrag på uppgifterna. För att få veta vad som står om dig i sjukvårdens olika register, skriv till Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, Registrator. Du kan då få ett utdrag per post. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla din namnteckning.
Byte av husläkare
Om du väljer att byta till en ny husläkare kan han eller hon kontakta din tidigare husläkare och begära att få din journal.
ID-handling
För din egen säkerhets skull måste du alltid (såvida det inte gäller en akut nödsituation) visa legitimation när du besöker hälso- och sjukvården som patient. Det gäller även tandvård. Allt för att undvika förväxlingar och därmed uppnå en säker vård.
Läs din födelsejournal
Om du vill läsa din födelsejournal måste du veta din mors namn och personnummer samt på vilket sjukhus du föddes. Din födelsesjournal är egentligen din mors och därför måste du ha samtycke från din mor om du vill se hela journalen. Du kontaktar sjukhuset där du föddes.
Om du föddes före den 1 januari 1971 i Stockholms stad på en förlossningsklinik som numera är nedlagd, som till exempel Stockholms Allmänna BB, finns journalen i Stockholms stadsarkiv. Om du föddes på en förlossningsklinik i övriga länet som nu är nedlagd finns din födelsejournal hos Landstingsarkivet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar