tisdag 9 augusti 2011

Hörselgångseksem






Hörselgångseksem är en inflammation. Om man har hörselgångseksem, vilket är en inflammation i huden i hörselgången, fungerar inte rengöringen av örat som den ska. Det kan leda till att hörselgången blir irriterad och kliar. Blir inflammationen värre kan hörselgången bli svullen, det kan göra ont och det kan börja rinna illaluktande kletig vätska ur örat. Ibland kan gamla hudceller inne i örat bilda en grynig massa där det kan börja växa svamp eller bakterier. Om hörselgången helt eller delvis täpps igen av eksem, svullnad, vätska eller hudceller kan hörseln tillfälligt försämras, eftersom ljud utifrån då får svårt att nå fram till trumhinnan.

Allt som nöter eller irriterar hörselgången, som hörapparater, öronproppar eller att man petar i hörselgången med till exempel bomullspinnar, kan bidra till att man får hörselgångseksem. Att man badar eller rengör hörselgången för mycket kan också göra att man får eksem. Hörselgångseksem smittar inte men bakterier kan spridas själva hörselgångseksemet smittar inte. Men i den gryniga massa som ibland bildas i hörselgången kan det börja växa olika typer av bakterier. Dessa kan spridas om man till exempel använder samma bomullspinne först i det sjuka örat och sedan i det friska.


Symtom
Om man har en lindrig form av hörselgångseksem är det vanligt att hörselgången blir fnasig och att det kliar i örat.

Blir inflammationen värre kan det göra ont, hörselgången kan svullna, det kan rinna illaluktande vätska ur örat och hörseln kan tillfälligt försämras.

Får man en infektion i hörselgången kan man få mycket ont och feber.


Behandling
Om man har ett lindrigt hörselgångseksem ska man låta bli att klia eftersom det kan irritera örat. Man kan också prova att hålla örat torrt och se om det går över. Man ska alltid låta bli att peta sig i hörselgången med till exempel bomullspinnar, det är extra viktigt när man har hörselgångseksem.

Ibland kan en läkare behöva göra rent hörselgången för att eksemet ska läka. Man kan också behöva använda örondroppar eller öronsalva.
Besvären går oftast över inom en vecka.

När ska man söka vård?
Om man misstänker att man har hörselgångseksem och besvären inte går över på några dagar eller kommer tillbaka ofta kan man kontakta en vårdcentral.


Orsaker till eksem i hörselgången
Hörselgångseksem kan ha flera olika orsaker:

Om hörselgången är trång eller krokig kan vaxet få svårt att rinna ut.
Hörapparater och öronproppar kan försämra vaxets naturliga flöde.
Om man petar öronen med bomullspinnar eller liknande kan det irritera örat så att det svullnar och hindrar vaxet från att röra sig utåt. Att peta sig i öronen kan även leda till att öppningen till de vaxproducerande talgkörtlarna täpps till.
Får man ofta in vatten eller schampo i öronen kan hörselgången bli irriterad eller svullen. Det kan dels störa produktionen av vax, dels göra det svårare för vaxet att komma ut ur örat. Därför ökar risken att få eksem i hörselgången om man simmar eller dyker.
Om man har en hudsjukdom i öronen, till exempel psoriasis kan örats självrengöring vara försämrad.
En infektion i de yttre, synliga, delarna av ytterörat kan sprida sig in i hörselgången. Till exempel kan bakterier från ett eksem på örsnibben sprida sig in i örats hörselgång.
Kvinnor får hörselgångseksem lite oftare än män. Det kan bero på att de har trängre hörselgångar.
Fukt och värme ökar risken för besvär
De lindrigare formerna av hörselgångseksem är mycket vanliga, speciellt bland simmare. Det är också lättare att få besvär i ett varmt och fuktigt klimat. Därför är det vanligare att man får problem under sommaren.


Hur kan man förebygga?
Man bör låta bli att peta sig i öronen eftersom det kan störa den naturliga rengöringen av örat. Det kan också öka risken för att bakterier kommer in i örat. Det är extra viktigt att inte peta sig i örat om man har haft problem med öronen tidigare eller har en hudsjukdom som till exempel psoriasis eller eksem.

Man kan använda fetvadd i öronen eller ha badmössa när man duschar eller badar för att skydda hörselgången från vatten och schampo.
Det är bättre att använda kåpor i stället för öronproppar om man måste använda hörselskydd. De täpper inte till själva hörselgångsmynningen på samma sätt.
Använder man hörapparat kan man behöva regelbunden hjälp med att rengöra hörselgången. Om man ofta får besvär kan det vara bättre att använda en så kallad benledningsapparat i stället för en ”i-örat-apparat”.
Om man har nickelallergi bör man undvika örhängen med nickel. Får man ett eksem på den yttre, synliga, delen av ytterörat kan bakterier få fäste där och starta en infektion som sedan sprider sig in i hörselgången.
Om besvären förvärras
Om bakterier eller svamp får fäste inne i hörselgången kan man utöver inflammationen också få en infektion i hörselgången. Infektionen kan även sprida sig till den yttre, synliga, delen av ytterörat och till huden runt örat som då blir röd, varm eller svullen och man kan få feber. Man drabbas lättare av en infektion om man har en hudsjukdom som till exempel psoriasis eller eksem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar