onsdag 12 januari 2011

Ocklusioneffekten och Riktmikrofonteknik


Ocklusioneffekten innebär att det sker en uppbygnad av lågfrekvent ljud i den del av hörselgången som ligger fri efter att man satt i en insats. Denna uppbyggnaden av lågfrekvent ljud uppkommer när kroppsburet ljud blir instängt. Den subjektiva upplevelsen av ocklusionseffekten: beskrivs som att det låter som om man pratar i en tunna. Ljud som uppkommer vid till exempel tuggande, sväljande, harklande och även andning kan låta så högt att de stör ut de ljud som kommer utifrån. Ett sätt att undvika ocklusion är att skapa en ventilationskanal i insatsen.

Riktmikrofonteknik

Riktmikrofonteknik är en hörapparatsfunktion som betyder att hörapparaten är utrustad med mikrofoner för olika riktningar och den har olika känslighet beroende på från vilket håll ljudet kommer ifrån. Oftast har riktverkan hög känslighet för ljud som kommer framifrån än för ljud som kommer bakifrån.

Hörselskador som befinner sig i en miljö där det finns buller kan denna funktion vara bra och ha i sina hörapparater för den ger en förbättring taluppfattning.  För riktmikrofoner stänger ute ljud som kommer många håll samtidig.
Det finns också en riktverkanstypen som är dubbelriktade diagram som innehåller både fram och bak med samma känslighet, de är lika stora. Den har också dämpningen lika på sidorna.
Rundupptagande är också en typ av riktmikrofon som har en ensam ingång och är formad som en cirkel och den funktionen är bra och ha när man vill höra alla ljud omkring sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar