tisdag 21 december 2010

VECKA 17, 18 OCH 19

Vecka 17


De senaste två veckor har vikten och barnet har koncentrerat sig på att organen ska växa och utvecklas och har hittills varit ganska smal.
Nu börjar den samla på sig fett. Fettet behövs för att kunna hålla värmen när barnet kommer ut, men också för att skydda de inre organen.
Vikt 170 gram.
Du som ska bli mamma tänk på:
Du ska se till att du ska äta rätt och under denna period kommer du svettas mer än normalt som beror på den ökande blodmängden i din kropp. Du kan även få mer besvär med flyttningar och få smärtor i ljumskarna. Nu är det dags för ultraljudsundersökning. Du kan även drabbas av svampinfektion och det finns receptfri kräm och vagitorirer (en sorts tablett som man för upp i slidan) mot svampinfektion. Det kan man köpa på apoteket. Även din partner bör behandlas eftersom ni kan överföra infektionen till varandra när ni har sex. Fråga din barnmorska om råd.
Du som ska bli pappa/partner tänk på:
Dags för ultraljud. Nu kan du få se ditt barn för första gången. För många blir det en aha-upplevelse och först nu förstår man vad som faktiskt försiggår i den växande magen. För pappan känns det otroligt att där finns ett litet liv som ni skapat tillsammans. Vid en del mottagningar får man en bild eller video att ta med sig hem.
Hos barnmorskan/kontroller
Vid det här laget har ni säkert fått en kallelse till ultraljud. Undersökningen görs i graviditetsvecka 17-20 på den ultraljudsmottagning som du har valt. Det är frivilligt. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa tiden för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt
 


 

Vecka 18


Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.
Nu befinner sig hjärnan i ett händelserikt utvecklingsstadium.
Vikt 220 gram.

Du ska bli mamma tänk på:

Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo, detta är helt normalt och du kommer gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Bli inte orolig om du tycker att du går upp för lite. En del kvinnor behöver inte gå upp så mycket i vikt för att graviditeten ska utvecklas normalt. Diskutera med din barnmorska.

Du som bli pappa/partner tänk på:

En delaktig partner har en betydelsefull roll under graviditeten. Den gravida kvinnan står i centrum. Men graviditeten påverkar er båda. Ditt engagemang och stöd till henne gör det lättare. Ditt deltagande bör inte bara handla om att serva din partner. Du måste också ta fasta på dina behov och frågor. En god relation kännetecknas av att båda mår bra, tillsammans och som individer.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 17-20 görs på de flesta kvinnor den ultraljudsundersökning som till vardags brukar benämnas som Rutinultraljud. Naturligtvis är det frivilligt att göra denna undersökning liksom all annan fosterdiagnostik och beslutet är ditt.
Ibland kan du få behöva göra ultraljud även tidigare eller senare beroende vad som behöver kontrolleras vid just din graviditet. 
Vid rutinultraljudet beräknas barnets storlek.



Vecka 19



 

Nu syns naglar, hår och ögonbryn.
Vikt 280 gram.

Du som ska bli mamma tänk på:

Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu.  Viktig att du äter rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion. Du vill kanske läsa mer om graviditeter, förlossningar och hur det är att bli mamma. Här på Vårdguiden har vi samlat många artiklar om olika saker som rör graviditeten men det finns också en mängd böcker, tidningar och andra internetsidor om graviditet och förlossning.

Du som ska bli pappa/partner tänk på:

Under de senaste åren har man börjat skrivas en hel del även för män. Böcker och artiklar tar upp hur det är att vara med om graviditet och förlossning, och hur det är att bli pappa. Det bästa sättet för dig att få veta mer är kanske att prata med kompisar och vänner. Pappaskapet engagerar och de flesta pratar gärna om sina erfarenheter. Det finns vissa saker du inte kan läsa dig till.
På föräldrautbildningsträffarna har du möjlighet att träffa nya, blivande vänner. Ni kan träffas och stötta varandra under föräldraledigheten och i många andra sammanhang.
I föräldragrupperna får ni bland annat information och möjlighet att diskutera hur förlossningar kan gå till, olika typer av smärtlindring och vad du som partner kan göra. Ni får möjlighet att ställa alla era frågor. Ta tillfället i akt och prata med andra par om hur de tänker inför förlossningen och inför föräldraskapet.

Hos barnmorskan/kontroller

De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Det bruka starta efter graviditetsvecka 25. Kurserna kan gestalta sig lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på, antingen i mindre eller större grupper som träffas en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedenade del men även avhandla ämnen som graviditeten, amning, förädraskap, relationer med mera. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar